21-6-2013.Επίσκεψη Γ.Γ. Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού κας Μενδώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας & Ανάκτορο Κάτω Ζάκρου.

21/06/2013 13:17  -  194 αναγνώσεις

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας επισκέφθηκε χθες η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Μενδώνη, στα πλαίσια προγραμματισμένης τετραήμερης περιοδείας της στους Νομούς Λασιθίου-Ηρακλείου συνοδευόμενη από κλιμάκιο  του Υπουργείου, την κ. Σοφιανού Δ/ντρια ΚΔ΄Εφορείας Προϊστορικών & Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και άλλων τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων.

Σκοπός της επίσκεψης της, ήταν η εξέταση από κοντά της πορείας των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Την κ. Μενδώνη υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης τον οποίο ενημέρωσε από κοντά για την εξέλιξη των έργων, διαπίστωσε από κοντά το αποτέλεσμα  των εργασιών συντήρησης του Μουσείου που έγιναν πρόσφατα, ανταποκρινόμενη  θετικά στο αίτημα τοπικών παραγόντων με την χορήγηση ποσού 10.000€ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του. Αναφερόμενη στο Μουσείο η κ. Μενδώνη είπε <<ότι Μουσείο έχει αποκτήσει ένα πολύ καλό πρόσωπο και τα ευρήματα του είναι πάρα πολύ σημαντικά>>

Ο Δήμαρχος Σητείας αναφερόμενος στην επίσκεψη της Μενδώνη. είπε ότι<<……………είναι γεγονός ότι την τελευταία διετία η κυρία Μενδώνη έχει δείξει ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον για την πορεία των έργων στην περιοχή μας. Όπως διαπιστώνετε το Μουσείο της πόλης μας έχει αλλάξει τελείως κι εξωτερικά και εσωτερικά. Βοηθήσαμε κι εμείς σαν Δημοτική Αρχή προσφέροντας και υλικά και εργατικό δυναμικό για να αλλάξει η εικόνα του Μουσείου. Εσωτερικά οι προθήκες του Μουσείου έχουν αλλάξει τελείως και με την ευκαιρία αυτή θέλω να καλέσω τους συμπολίτες μας να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας το οποίο φιλοξενεί πολλά σπουδαία ευρήματα>>.

Στη συνέχεια η κ. Μενδώνη συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Σητείας επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο Κάτω – Ζάκρου, όπου ο κ. Πατεράκης αναφέρθηκε στην αναστήλωση του Ανακτόρου της Κάτω Ζάκρου, το οποίο θα αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής, τονίζοντας ότι<<…….το έργο αυτό έστω με μικρές δυσκολίες, προχωράει. Εκτιμώ ότι  σύντομα θα εγκατασταθεί και ο εργολάβος που θα κάνει το κτιριακό κομμάτι του έργου και πολύ σύντομα θα αλλάξει η εικόνα του ανακτόρου το οποίο έχει υποστεί πολλές ταλαιπωρίες λόγω των ομβρίων που συγκέντρωνε στην περιοχή. Κι εκεί με προσωπικό του Δήμου και με τα μηχανήματα που διαθέτουμε έχουμε βοηθήσει στην προώθηση των εργασιών που γίνονται. Υπάρχουν κι άλλα θέματα για κάποια εκ των οποίων θεωρώ ότι έχουν ατονήσει. Βασικότερο όλων είναι η αναγκαιότητα συντήρησης και καθαρισμού όλων των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου μας, οι οποίοι είναι πολλοί, καθώς και η φύλαξη τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επισκεψιμότητας τους, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Ετιά όπου υλοποιούμε αυτή τη στιγμή ένα έργο που προβλέπει μιας μεγάλης έκτασης συντήρησης εξωτερικού χώρου. Στις επισκέψεις μας εκεί διαπιστώνουμε ότι έρχονται πολλοί επισκέπτες και βρίσκουν το χώρο κλειστό. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές. Είναι κάποια θέματα που πρέπει να λυθούν.  Φέτος ευτυχώς  είναι ανοικτός ο χώρος του Πετρά, έχουμε φύλακα αλλά δεν λύθηκε το πρόβλημα. Εμείς όπου μας ζητηθεί προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Άρα θεωρώ ότι είναι λογικό να έχουμε και κάποιες απαιτήσεις  επιπλέον>>.