24.12.2013.Πραγματοποιήθηκε 14 και 15 Δεκεμβρίου διημερίδα για την εκπαίδευση των αγροτών στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος αναδιάρθωσης των καλλιεργειών της ΔΕ Λεύκης & της ΤΚ Ζάκρου.

24/12/2013 08:35  -  716 αναγνώσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                             

ΔΗΜΟΣ   ΣΗΤΕΙΑΣ                                                        

Ταχ.Δ/νση:   Πατριάρχου Βαρθολομαίου 9                

Τ.Κ             723 00

Τηλέφωνο:   28433 41319                                                          Σητεία : 23 -12- 2013

Fax    :        28430 24895                                                         

E-mail :       meramv@gmail.com                    

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

       Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Δεκεμβρίου  στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζήρου διημερίδα με σκοπό την εκπαίδευση των αγροτών μας, όπως προβλέπεται στα παραδοτέα της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Σητείας και του ΤΕΙ Κρήτης για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών της ΔΕ Λεύκης και της ΤΚ Ζάκρου.

      Η θεματολογία των εκδηλώσεων ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αναπτύχτηκαν θέματα όπως: η πρόταση για την αναδιάρθρωση του παραδοσιακού αμπελώνα του οροπεδίου Αρμένων –Χανδρά –Ζήρου με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου κρασιού και επιτραπέζιων σταφυλιών. Συζητήθηκε η δυνατότητα καλλιέργειας αυτοφυών λαχανικών που μπορούν να γίνουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των μεσογειακών και υποτροπικών εναλλακτικών καλλιεργειών όπως είναι τα πυρινόκαροπα, τα μηλοειδή, η μπανάνα τα φραγκόσυκα, το μάνγκο, η πιτάγια, η παπάγια, το αβοκάντο, το λίτσι, τα αρωματικά / φαρμακευτικά φυτά κλπ.   

     Στόχος του διημέρου ήταν η παροχή νέων ιδεών και κατευθύνσεων για τα είδη που ενδείκνυται να καλλιεργηθούν στην περιοχή παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα.

     Το συμπέρασμα από τη σειρά των εισηγήσεων του διημέρου είναι ότι:

 1. Η εισαγωγή νέων ειδών σε ευρεία κλίμακα να γίνει έπειτα από δοκιμή και πειραματισμό. Η δοκιμή αυτή να γίνει από αγρότες της περιοχής μας όπου σε διάφορα μικροπεριβάλλοντα μπορούν να εγκαταστήσουν τα υπό εισαγωγή είδη σε μικρές εκτάσεις.  Η εγκατάσταση αυτή απαραίτητα θα συνοδεύεται από την εκπαίδευση των παραγωγών και την καθοδήγηση από το Δήμο και το ΤΕΙ για την επιβεβαίωση της προσαρμοστικότητας του κάθε νέου είδους ή ποικιλίας. Είδη τα οποία υπάρχουν στην περιοχή μας και στα οποία απλά αλλάζουμε την ποικιλία δεν απαιτείται ιδιαίτερος πειραματισμός για παράδειγμα πρώιμα βερίκοκα, ώστε να καλύψουμε τις απαιτήσεις της αγοράς σε περίοδο που υπάρχει η σχετική ζήτηση. 

2. Το κυριότερο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να υπάρξει ισχυρή ιδιωτική πρωτοβουλία που να δημιουργήσει συμπαγείς ομάδες για τη συστηματική καλλιέργεια ειδών. Η δημιουργία οργανωμένων ενώσεων παραγωγών ή συνεταιρισμών νέου τύπου που να λειτουργούν αυστηρά κάτω από τις αρχές της γεωπονικής και οικονομικής επιστήμης υπό τις αρχές του μάρκετινγκ.  

Τα τελικά συμπεράσματα του προγράμματος και η μελέτη στο σύνολό της θα παρουσιαστούν σε ενημερωτική ημερίδα τις αρχές της άνοιξης.

   Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους ομιλητές, καθηγητές του ΤΕΙ για την άψογη παρουσία και τη γενικότερη υποστήριξή τους.

 

 Από το Δήμο Σητείας