27-8-2013. Τιμητική εκδήλωση στην Τουρλωτή την Κυριακή 25 Αυγούστου 2013.

27/08/2013 13:04  -  584 αναγνώσεις

Σε μια πολύ σημαντική εκδήλωση στην τοπική κοινότητα Τουρλωτής, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης το απόγευμα της Κυριακής  την 25η Αυγούστου 2013.   Την εκδήλωση αυτή  συνδιοργάνωσαν το Λύκειο Ελληνίδων – παράρτημα  Αγίου Νικολάου, ο Δήμος Σητείας, η Τοπική Κοινότητα Τουρλωτής και ο Πολιτιστικός σύλλογος Τουρλωτής. Παρόντες  ήταν ο αρχαιολόγος της Δρήρου κ. Αλέξανδρος Φαρνού ο Πρόεδρος του χωριού Νίκος Τσαγκαράκης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιώργος Κακουράκης και ομιλητές ήταν η φιλόλογος Μαρία Σωρού η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία του χωριού και η αρχαιολόγος Βάσω Ζωγραφάκη η οποία αναφέρθηκε στην περίοδο της Κρητικής Πολιτείας και κυρίως στην παρουσία των Γάλλων την περίοδο 1897 και 1898 οι οποίοι είχαν πάρει την προστασία του Νομού.

    Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθηκε σαν τιμώμενο πρόσωπο ο Γάλλος Ζαν Πιέρ Ντεστέλ ο οποίος είναι εγγονός του τότε Γάλλου Διοικητή ο οποίος είχε οριστεί εκείνη την περίοδο της κρητικής Πολιτείας ως διοικητής του Νομού.

     Ο Γάλλος Διοικητής Εμίλ Ντεστέλ διατηρούσε την περίοδο εκείνη προσωπικό ημερολόγιο το οποίο σώθηκε χάριν του εγγονού του στο οποίο αναφέρονται στοιχεία κατά τα έτη 1897 και 1898 και αφορούν  τις προσωπικές γνωριμίες του Διοικητή με πολλούς από τους κατοίκους του χωριού και τη φιλοξενία του στα σπίτια τους.

    Με την εκδήλωση αυτή και μέσα από το προσωπικό ημερολόγιο του Γάλλου Διοικητή αποσπάσματα του οποίου διάβασαν ο Μιχάλης Παπαδάκης και Γιώργος Ταβλάς, δόθηκε η ευκαιρία στους κατοίκους της Τουρλωτής να γνωρίσουν καλύτερα τη ιστορία των προγόνων τους και οι απόγονοι της εποχής εκείνης να περπατήσουν στα σοκάκια που περπάτησαν αυτοί,  να δουν από κοντά και να γνωρίσουν  όσα είχαν δει εκείνοι.

    Ο Δήμαρχος Σητείας ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος λέγοντας……σήμερα μάθαμε πολλά πράγματα που μας ήταν άγνωστα και έχουν να κάνουν με την ιστορία της περιοχής, την συμμετοχή στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης κατοίκων της περιοχής, την κουλτούρα τους και τα πάντα φιλόξενα αισθήματα  που είχαν και που διατηρούνται και σήμερα………,τίμησε με το μετάλλιο της πόλης της Σητείας τον δισέγγονό του  Γάλλου Διοικητή Εμίλ Ντεστέλ,  Ζαν Πιέρ, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία  αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και το έργο του Εμίλ Ντεστέλ.