29.5.2013.Επιστολή του Δημάρχου Σητείας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

29/05/2013 11:48  -  190 αναγνώσεις

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,  


      Ο Δήμος Σητείας, ο οποίος περιλαμβάνει και τους τέως Δήμους  Λεύκης, Ιτάνου και μέρος του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού στο σύνολο τους ελαιοκομικοί Δήμοι, θεωρεί υποχρέωσή του να επισημάνει τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει ανακύψει σε αρκετές περιοχές του Δήμου από τις ζημίες που προκλήθηκαν στην εξέλιξη της καρποφορίας των ελαιοδέντρων.

     Στα πλαίσια αυτά επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε, ότι από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου μας αλλά και από τις ανακοινώσεις άλλων επιστημονικών φορέων και υπηρεσιών, προκύπτουν τα ακόλουθα:

    Αρχικά, η ανθοφορία των ελαιοδέντρων εμφανίστηκε αρκετά πλούσια σε όλες σχεδόν τις περιοχές, στη συνέχεια όμως η καρποφορία σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου διαπιστώθηκε ότι παρουσίασε ολική καταστροφή από ζημίες στη φάση της καρπόδεσης που κυμαίνονται σε ποσοστά από 90 - 100%  εκδηλούμενη  κατά διαφορετικές μορφές στις διάφορες περιοχές. Στις χαμηλότερες πρωιμότερες ζώνες παρουσιάστηκε με το φαινόμενο της «σχινοκαρπίας», ενώ στις υψηλότερες και οψιμότερες με το φαινόμενο της πλήρους αποτυχίας της καρπόδεσης.

    Το φαινόμενο της «σχινοκαρπίας», που χαρακτηρίζεται από το γεγονός, ότι η πλειονότητα των καρπών του δένδρου είναι πολύ μικροί, άσπερμοι δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά και συνήθως πέφτουν χωρίς να ωριμάσουν, είναι γνωστό ότι προκαλείται όταν αντίξοες καιρικές συνθήκες   επικρατήσουν κατά την περίοδο της γονιμοποίησης (καρπόδεσης) των ανθέων.

Συμπερασματικά από όσα προαναφέρθηκαν γίνεται φανερό ότι:

    Οι ζημίες που έχουν προκληθεί οφείλονται αναντίρρητα σε ασυνήθεις καιρικές συνθήκες τις οποίες δεν μπορούσαν να προβλέψουν ούτε και να αποτρέψουν οι ελαιοπαραγωγοί.

    Το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών των περιοχών του Δήμου μας θα είναι μηδενικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και εθνική οικονομία δεδομένης  της άριστης ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

    Σύμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό ασφάλισης της φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ μπορεί να μην καλύπτονται οι ζημίες που προκαλούνται στις ελιές πριν από το δέσιμο των καρπών από ζημιογόνα αίτια όπως χαλάζι, παγετό, ανεμοθύελλα, πλημμύρα, καύσωνα, άκαιρες βροχές υπάρχει όμως δυνατότητα να καλυφθούν από τα ΠΣΕΑ .

    Από όσα προαναφέρθηκαν, προκύπτει αβίαστα, ότι είναι δίκαιο να ληφθούν μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί η απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών μας ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική τους κατάσταση είναι ήδη δραματική.

 Από την πλευρά του Δήμου Σητείας προτείνονται τα εξής:

  1. Να δοθεί εντολή για άμεση καταγραφή και εξειδίκευση των ζημιών γιατί αυτό αργότερα θα καταστεί ανέφικτο.
  2. Να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις (στο παρελθόν) εξαιτίας απρόβλεπτων και μη αποτρέψιμων από τους παραγωγούς ζημιών στη φυτική και ζωική παραγωγή άλλων χωρών και περιοχών.
  3. Να εξετασθεί η δυνατότητα για παροχή ειδικών διευκολύνσεων και άλλων παροχών προς τους πληγέντες, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της παραγωγικής τους ικανότητας.

 

                                                                           Με εκτίμηση,

                                                                     Ο Δήμαρχος Σητείας

 

                                                                     Θοδωρής Πατεράκης