9.7.2013.Κλειστός για δεύτερη ημέρα ο Δήμος Σητείας

09/07/2013 11:51  -  655 αναγνώσεις

Κλειστός παραμένει και σήμερα Τρίτη 9 Ιουλίου 2013 ο Δήμος Σητείας σε συνέχεια της χθεσινής απόφασης της ΚΕΔΕ για εικοσιτετράωρο κλείσιμο των δημοτικών υπηρεσιών με εξαίρεση τις κοινωνικοπρονοιακές δομές λόγω της συνεχούς υποβάθμισης του θεσμού και των προβλημάτων που συσσωρεύονται στους δήμους της χώρας. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ : η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση της  Δημοτικής Αστυνομίας και τη θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, αλλά και το ενδεχόμενο κατάργησης και άλλων δημοτικών υπηρεσιών.


Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης και ο Δήμαρχος Οροπεδίου κ. Γεώργιος Μηλιαράς, εξέδωσαν την παρακάτω κοινή ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην αυτοδιοίκηση:

        Η συνεχής υποβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η διόγκωση των προβλημάτων που σωρεύονται στους Δήμους, αποτελούν μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
      Το κεντρικό κράτος επιμένει να αποδομεί την Αυτοδιοίκηση, τον πυλώνα Δημοκρατίας που στηρίζει και υπηρετεί τις τοπικές κοινωνίες. Αντί να αποδώσει τους θεσμοθετημένους πόρους για τη στήριξη του θεσμού, επιδιώκει διαρκώς την αποδυνάμωση και τη συρρίκνωση του θεσμού.
  Πρόσφατο κρούσμα αυτής της πολιτικής, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και η πρόθεση να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας Δημοτικοί Αστυνομικοί και Σχολικοί Φύλακες καθώς και το διαφαινόμενο ενδεχόμενο κατάργησης και άλλων Δημοτικών Υπηρεσιών.
   Οι Δήμαρχοι του Λασιθίου θέλουμε να τονίσουμε πως μας βρίσκει απολύτως αντίθετους, η αιφνιδιαστική και απαράδεκτη πρόταση που δεν έχει ούτε στοιχεία ορθολογικού σχεδιασμού, ούτε δημοκρατικού διαλόγου με την Αυτοδιοίκηση.
•    Είναι μια ξεκάθαρη επίθεση σε εργαζόμενους, οι οποίοι επί σειρά ετών στηρίζουν με την εργασία τους τη λειτουργία των Δήμων, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υποστηρίζουν την ομαλή λειτουργία των Δήμων.
•   Είναι μια ξεκάθαρη επίθεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εργαζόμενοι και αιρετοί αισθανόμαστε πως είμαστε ο στόχος μιας τεράστιας επίθεσης που οδηγεί στην αναίτια απαξίωση του Θεσμού.
•  Είναι μια ξεκάθαρη επίθεση στα δικαιώματα της τοπικής κοινωνίας. Με τις αποφάσεις αυτές απαξιώνεται και θίγεται εξίσου κάθε τοπική κοινωνία, γιατί κανένας ανίσχυρος Δήμος δεν θα μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας.
   Πρόκειται για μια παράδοξη, αντιδημοκρατική, αντιπαραγωγική, αντιαναπτυξιακή και συγκεντρωτική πολιτική του κεντρικού κράτους, που απαξιώνει αγώνες δεκαετιών για την αποκέντρωση. Είναι μια πολιτική που ξεδιπλώνεται σταδιακά και στερεί τις τοπικές κοινωνίες από το δημοκρατικό δικαίωμα να έχουν λόγο στην τοπική ανάπτυξη και να παρέχουν ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες στους Δημότες.
   Η αποδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με απολύσεις, μειώσεις πόρων, μετατάξεις κ.α. μεταφράζεται σε σταδιακή αποδυνάμωση της αξιοπιστίας του θεσμού. Θεωρούμε πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και ζητούμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε υλοποίηση των προτάσεων αυτών.