14-6-2013. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Κρητικής Διατροφής στο Μόχλο Σητείας.

14/06/2013 11:33  -  241 αναγνώσεις

            ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΜΟΧΛΟ

   Εξαιρετικές οι εντυπώσεις από το Βιβλίο διατροφής και την αναπαράσταση

                                         της Μινωικής κουζίνας

   Άψογες οι παραδοσιακές συνθέσεις που παρουσίασαν οι βραβευθείσες αλλά

                                       και το Μουσικό επιδόρπιο

Εξαιρετικά επιτυχημένες ήταν κατά κοινή ομολογία οι εκδηλώσεις για την ανάδειξη και προώθηση της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής που οργανώθηκαν την Παρασκευή 7 Ιουνίου στο Μόχλο Σητείας από τον ΣΕΔΗΚ, τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Λάστρου – Καββουσίου και Μυρσίνης.


Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν 100 περίπου άτομα μεταξύ των οποίων οι Δήμαρχοι Σητείας και Ιεράπετρας, εκπρόσωποι του ΣΕΔΗΚ και της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας και του Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών (ΣΕΚΕΠ) της Κύπρου, καθώς και οι διαγωνισθέντες και εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων των περιοχών από τις οποίες προέρχονταν.


Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούσαν συνέχεια των δράσεων που οργανώνονται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με Δήμους Μέλη του από το 2006 σε διάφορες περιοχές της Κρήτης για την ανάδειξη και προώθηση της Παραδοσιακής Κρητικής διατροφής και περιλαμβάνουν ημερίδες, διαγωνισμούς, εκδόσεις βιβλίων, φυλλαδίων, προσπάθειες για φάκελο αναγνώρισης της Κρητικής διατροφής ως άϋλης πνευματικής κληρονομιάς από την UNESCO κ.α.


Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις στο Μόχλο όπως και αυτές που έγιναν στην Κάντανο στις 25/5 και εκείνες που πρόκειται να γίνουν στην Γέργερη στις 15/6 και στο «Πάνακρον» στον Δήμο Αμαρίου αποτελούν μέρος του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και Προώθηση Εμπορίας Ελαιόλαδου» το οποίο υλοποιεί Ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου και πραγματοποιούνται στις ίδιες περιοχές όπου πριν δυο χρόνια είχαν οργανωθεί «Διαγωνισμοί Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής» στους οποίους οικοκυρές από όλη την Κρήτη παρουσίασαν 300 και πλέον φαγητά παραδοσιακής Κρητικής διατροφής.

 

Βασικός στόχος η επιστροφή του ελαιολάδου στην εστίαση!


Όπως υπογραμμίστηκε από τους οργανωτές βασικοί στόχοι των εκδηλώσεων ήταν :
-Η ισχυροποίηση των παραδοσιακών δεσμών των κατοίκων της Κρήτης με την Ιστορία τον     

  Πολιτισμό και τις παραδόσεις της Ελιάς και του Ελαιολάδου

-Η ανάδειξη και προώθηση της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής ως αυθεντικού

   διατροφικού προτύπου που υπήρχε στο νησί από την Μινωική περίοδο, μελετήθηκε

   και αποδέχτηκε ωςευεργετικό στην υγεία και μακροζωία των Κρητικών.
- Η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού για την σκοπιμότητα και

  αναγκαιότητα της αποκλειστικής χρήσης του ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά, τηγανητά και

   εδέσματα πουπροσφέρουν.
Ο τελευταίος στόχος τέθηκε γιατί είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης στο νησί, χρησιμοποιεί ιδίως στα τηγανητά σπορέλαια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις όπως :

  • Επιβάρυνση της υγείας των καταναλωτών (ντόπιων και ξένων) αφού τα σπορέλαια δεν έχουν τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά του ελαιολάδου και επί πλέον λόγω της παραλαβής τους με χημικές επεξεργασίες και όχι μηχανικές όπως το ελαιόλαδο δεν είναι άμοιρα επιβλαβών υπολειμμάτων.
  • Μεταφορά στις περιοχές παραγωγής των σπορέλαιων πολύτιμου συναλλάγματος ύψους περίπου 3 δις ευρώ ετησίως που εισπράττεται στο  νησί
  • Γευστική και υγιεινή υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού.
  • Απώλεια της ευκαιρίας να αναδειχθεί η Κρήτη σαν τόπος γαστρονομικού τουρισμού όποτε και οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν άμεσα

Οι Εισηγήσεις της Εκδήλωσης στο Μόχλο

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Μόχλο άρχισε με σύντομη εισαγωγή από τον Δρ. Νίκο Μιχελάκη, επιστημονικό Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ και χαιρετισμούς που απεύθυναν στους 100 και πλέον συμμετέχοντες οι Δήμαρχοι Σητείας κ. Πατεράκης και Ιεράπετρας κ. Αναστασάκης συνεχίστηκε με την παρουσίαση με προβολή των εισηγήσεων :

-Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή. Η πολιτιστική, υγιεινή και οικονομική τους διάσταση. Απότον Νίκο Μιχελάκη

  -Δρ Γεωπόνο, Επιστ. Σύμβουλο ΣΕΔΗΚ.

-Ελαιόλαδο και σπορέλαια. Ο συγκριτικός ρόλος τους στην υγεία και η καταλληλότητα τους στοτηγάνισμα.

  Από τον Γεωργ. Φραγκιαδάκη Καθηγ. ΤΕΙ Διατροφής & Διαιτολογίας Κρήτης

-Η Διατροφή στην Προϊστορική Μινωική Κρήτη από την Χρύσα Σοφιανού –Δ/ντρια ΚΔ Εφορείας

   Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων

 

Η απονομή των Βραβείων και η προσφορά του Βιβλίου


Ακολούθησε η απονομή Βραβείων της «Χρυσής Μινωικής Ελιάς», «Αργυρής Μινωικής Ελιάς» και

« Πράσινης Μινωικής Ελιάς» του ΣΕΔΗΚ στους διαγωνισθέντες, τους οποίους παρουσίασαν τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής κυρίες Κατερίνα Γουλιέλμου (Εκπρ/πος του Δήμου Σητείας) και Κατερίνα Γιατζάκη, Εκπρόσωπος του Δήμου Ιεράπετρας.)
Παράλληλα στους διαγωνισθέντες προσφέρθηκε και η 2η έκδοση του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» που περιλαμβάνει 300 επώνυμες αυθεντικές συνταγές που παρουσιάστηκαν σε όλους τους Διαγωνισμούς που οργανώθηκαν μέχρι σήμερα, αλλά και τεκμηριωμένα άρθρα ειδικών επιστημόνων σχετικά με την ιστορική εξέλιξη και την ιδιαίτερη πολιτιστική και υγιεινή αξία της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής
Την έκδοση αυτή ο ΣΕΔΗΚ και οι Δήμοι αφιερώνουν σε όλες τις Οικοκυρές της Κρήτης που κατάφεραν να διατηρήσουν την Παραδοσιακή Κρητική διατροφή από την Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα, περνώντας την από μάνα σε κόρη και από γενιά σε γενιά, σαν μια ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά του νησιού που όλοι σήμερα οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Μετά την απονομή των Βραβείων οι βραβευθείσες παρουσίασαν τις συνθέσεις που βραβεύτηκαν σε ειδική αίθουσα και παράλληλα δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του ΣΕΔΗΚ και των Δημάρχων για τις πράγματι εξαιρετικές δημιουργίες που έκαναν με βασικά υλικά το ελαιόλαδο και τα προϊόντα της Κρητικής γης.

   Η αναπαράσταση της Μινωικής Κουζίνας και το «Μουσικό Επιδόρπιο»
Στην συνεχεία όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της Μινωικής κουζίνας που έκανε η Ομάδα «Μινωιτών Γεύσεις» με τις κυρίες Jerolyn Morrison Αρχαιολόγο –Ανθρωπολόγο και Στεφανία  Χλουβεράκη -Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και τον κύριο Jad Al Yunis Βιολόγος – Head Chef.
Η ομάδα παρασκεύασε πάνω σε φωτιά από ξύλα που άναψαν, πάνω σε πετρόκτιστη «παραστιά» στα βραχάκια του Μόχλου απέναντι από το νησί στο οποίο βρίσκεται ο πολύ σημαντικός Μινωικός οικισμός, μέσα σε πήλινες χύτρες Μινωικής τεχνοτροπίας, νοστιμότατες φακές, ψωμί σε πίττα και πεταλίδες τα οποία δοκίμασαν και πραγματικά απόλαυσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι εκφράζοντας με τα καλύτερα λόγια τον θαυμασμό και τα συγχαρητήρια τους στον ομάδα αλλά και την ευχή να πραγματοποιηθούν και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με δεξίωση στην οποία προσφέρθηκαν οι δημιουργίες των βραβευθέντων και αλλά τοπικά εδέσματα και έκλεισε με το «Μουσικό επιδόρπιο για την Ελιά και το Λάδι» που προσέφεραν η Ελένη Δρετάκη, Ν., Πυθαρούλης: , Γ. Ανωγειαννάκης & Α. Μπιλανάκης

 

EIKONA

EIKONA