15.11.2013. Μήνυμα του Δημάρχου Σητείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

15/11/2013 14:01  -  556 αναγνώσεις

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η απάντηση των πιο ριζοσπαστικών τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας ενάντια σε μία ολοκληρωτική μορφή εξουσίας. Αποτέλεσε προφανώς τη μαζικότερη και δυναμικότερη εκδήλωση ανυπακοής στο καθεστώς και έγινε θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων για την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Η ανατροπή της Χούντας στο Πολυτεχνείο προήλθε από εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας, που δεν ήταν διατεθειμένα να μείνουν αμέτοχα στις εξελίξεις, αλλά έβρισκαν στις συλλογικές και μαζικές διαδικασίες την ελπίδα για να αλλάξουν τις συνθήκες σε μία κοινωνία που έβγαινε από το «γύψο», παρέμενε ωστόσο «κλινήρης».

Σήμερα, σε μία εποχή πρωτοφανούς και πολυποίκιλης κρίσης το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και εξαιρετικά επίκαιρο. Ότι δηλαδή οι μαζικοί αγώνες έχουν αποτέλεσμα, όσο ισχυρός κι αν είναι ο αντίπαλος. Ότι είναι απαραίτητη συνθήκη για τις μεγάλες ανατροπές. Ότι η Ελευθερία, η Δημοκρατία και η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτούν συνεχείς αγώνες και επαγρύπνηση για να διατηρηθούν και να ανθίσουν.