30.7.2013.Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις - εκδηλώσεις για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ρουσσόλακου στο Παλαίκαστρο.

30/07/2013 09:59  -  571 αναγνώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις - εκδηλώσεις για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ρουσσόλακου στο Παλαίκαστρο. Πλήθος κόσμου από ντόπιους αλλά και επισκέπτες Έλληνες και ξένους παρακολούθησαν από το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ, στις 27/Ιουλίου, τις  πλούσιες δραστηριότητες  που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Κορναρείων.

Εξαιρετική η ξενάγηση από αρχαιολόγους σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) και η παρακολούθηση της ανασκαφής, ενώ οι εντυπώσεις μικρών και μεγάλων από τα βιωματικά εργαστήρια (αθλοπαιδιών, καλλιτεχνικών, κατασκευών, αρωματικών φυτών, κατασκευής μουσικών οργάνων, υφαντικής, παραμυθιού-δραματοποίησης), ήταν  εξαιρετικές!

  Ο κόσμος με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε την ομάδα της Στέφης Χλουβεράκη «Μινωιτών γεύσεις» να παρασκευάζει το μινωικό φαγητό φακές με κόλιανδρο, το οποίο γεύτηκε στη συνέχεια.

  Η  εξαιρετική παρουσίαση από τον καθηγητή Αιγαιακών σπουδών Μηνά Τσικριτζή της Γραμμικής  Β’ γέμισε χαρά το πλήθος του κόσμου, αφού κατάφεραν, μέσα  από  ασκήσεις, να γράφουν φράσεις, τα ονόματά τους,  αλλά και να μετρούν στη γραφή αυτή.

  Η δραματοποίηση μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του « Ύμνου στον Κρητογενή Δία» από μέλη του Θεάτρου της Σητείας, με τη συνοδεία των ήχων λύρας και αυλού από την Ελένη Δρετάκη και Σίντυ Αντωνιδάκη αντίστοιχα, άφησε άφωνο το κοινό, που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα. 

 Τέλος, ερασιτέχνες αστρονόμοι της Σητείας κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ ζωντανό το ενδιαφέρον του κόσμου με την ουρανογραφία και την παρατήρηση μέσα από τα τηλεσκόπιά τους.

 Όλοι έφυγαν ενθουσιασμένοι, με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την ευχή να σμίξουν πάλι του χρόνου με παρόμοιες δραστηριότητες σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο του δήμου Σητείας. Μακάρι η εξαιρετική αυτή προσπάθεια να καθιερωθεί ως θεσμός για την περιοχή μας, αναδεικνύοντας όχι μόνο τους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και τον εθελοντισμό των συμπολιτών μας, αφού η όλη προσπάθεια στηρίχτηκε στην εθελοντική προσφορά, όπως μας τόνισαν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης Κατερίνα Γουλιέλμου (ΔΟΚΑΣ) και Θοδωρής Κυριακόπουλος (Σύλλογος Καταλυμάτων Ιτάνου).