7-6-2013. Επιστολή Δημάρχου Σητείας προς Υπουργό Ναυτιλίας σχετικά με την λειτουργία του Υπολιμεναρχείου Σητείας.

07/06/2013 11:05  -  292 αναγνώσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                          ΣΗΤΕΙΑ 7-6-2013

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ                                     ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 2827

ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

                                                    ΠΡΟΣ: Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

                                                                 κ. Κων/νο Μουσουρούλη

                                                  

                                                     Κοιν.:- Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος

                                                                 ελληνικής Ακτοφυλακής

                                                              - 7η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού

                                                                 Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής

                                                               -Υ/Χ Σητείας

                                                                -Βουλευτές Νομού Λασιθίου

 

ΘΕΜΑ:Λειτουργία Υ/Χ Σητείας 

 

 Κύριε Υπουργέ

 

   Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο ότι εν όψει του σχεδιασμού του νέου διοικητικού χάρτη των Λιμεναρχείων, προτείνεται η υποβάθμιση του Υ/Χ Σητείας. Ειλικρινά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που οδήγησαν σ΄ αυτή την πρόταση αφού το Υ/Χ Σητείας,

 1. Καλύπτει την αστυνόμευση της τεράστιας ακτογραμμής του Δήμου Σητείας που ξεκινά από το Θόλος και καταλήγει στο Μακρύ Γιαλό. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε και τις νήσους Διονυσάδες, Ελάσα, Γκράντες και Κουφονήσι, νησιά με μεγάλη επισκεψιμότητα και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Τόσο μεγάλη και κρίσιμη περιοχή  επιχειρησιακής ευθύνης του Υ/Χ Σητείας δεν αντιστοιχεί σε κανένα άλλο Λιμεναρχείο. Αν λάβουμε δε υπόψη το γεγονός ότι στην περιοχή αυτή πολλές φορές έχουν αποβιβαστεί λαθρομετανάστες τότε νομίζω ότι  θα πρέπει να ενισχυθεί  η επιχειρησιακή του δυνατότητα και όχι να υποβαθμιστεί.
 2. Οι υπόλοιπες σε επίπεδο Νομού Λιμενικές Αρχές του Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας απέχουν (μέσω ενός κάκιστου οδικού δικτύου) τουλάχιστον 1,5 ώρα από την πόλη της Σητείας, 2 ώρες από το Λιμάνι του Κουρεμένου, και το Λιμάνι του ΑΗΣ/Αθερινόλακκου, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρονική υστέρηση στην όποια έκτακτη επέμβαση απαιτηθεί.
 3. Στο λιμάνι της Σητείας έχει πρόσφατα υλοποιηθεί η<< Β΄ φάση βελτίωσης των λιμενικών υποδομών του>> με την επέκταση του προσήνεμου μώλου και την κατασκευή Travel-lift και ράμπας ενέλκυσης-καθέλκυσης σκαφών. Οι παραπάνω υποδομές δημιουργούν προοπτικές επιπλέον ανάπτυξης του λιμανιού σαν λιμένα κρουαζιέρας
 4. Στη λιμνολεκάνη του Λιμένα Σητείας, στο λιμενικό καταφύγιο του Κουρεμένου και Αθερινόλακκου δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών και ερασιτεχνικών σκαφών που εξυπηρετούνται από το Υ/Χ Σητείας.
 5. Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των σκαφών αναψυχής που επισκέπτονται το Λιμάνι.(Ο Δήμος έχει προμηθευτεί 20 νέα pilars  τα οποία σύντομα θα τοποθετηθούν για την εξυπηρέτηση τους).
 6. Το Υ/Χ Σητείας αστυνομεύει ζωτικές οδούς και την κεντρική πλατεία της πόλης αφού αποτελούν ΤΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ του Λιμανιού.
 7. Είναι ένα εκ των τεσσάρων Λιμανιών της Κρήτης (το μοναδικό του Νομού) που διαθέτει ακτοπλοϊκή γραμμή συνδεόμενο με Δωδεκάνησα και Πειραιά.
 8. Το Λιμάνι Σητείας είναι χαρακτηρισμένο ως Πύλη εισόδου SHENGEN.
 9. Το προσωπικό του Υ/Χ Σητείας αστυνομεύει τις εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης καυσίμων του ΑΗΣ Αθερινόλακκου και τη διακίνηση μεγάλου αριθμού πλοίων που φορτώνουν γύψο από τα 3 γυψορυχεία της περιοχής.
 10. Στον κόλπο της Σητείας συχνά λόγω κακοκαιρίας παραμένουν αγκυροβολημένα εμπορικά πλοία τα οποία ελέγχονται από το Υ/Χ Σητείας.
 11. Το Υ/Χ Σητείας στεγάζεται σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί δωρεάν από το πρώην Λιμενικό Ταμείο Λασιθίου και νυν Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σητείας, άρα δεν επιβαρύνει οικονομικά το Δημόσιο.

 

Κύριε Υπουργέ, το Υ/Χ εξυπηρετεί και αστυνομεύει α) το νοτιοανατολικότερο τμήμα της χώρας β) το Λιμάνι της Σητείας-το μοναδικό με τις υποδομές που διαθέτει- στη νοτιοανατολική περιοχή της Κρήτης γ) ένα μεγάλο αριθμό πολιτών  και αποτελεί μια αναπτυξιακή υποδομή σε μια περιοχή με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.

    Δεν μπορούμε λοιπόν να κατανοήσουμε την λογική του εισηγητή της υποβάθμισης του Υ/Χ Σητείας. Αντιθέτως θεωρούμε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός του προσωπικού που υπηρετεί, συμβάλλοντας έτσι στην ασφαλέστερη αστυνόμευση της περιοχής, στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών εδραιώνοντας και ένα κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή, με την κατασκευή μαρινών.

    Ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 2 περιπτώσεις κατασκευής ιδιωτικών μαρινών,, επιβεβαιώνοντας μ΄ αυτό τον τρόπο τα λεγόμενα του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, οποίος συχνά αναφέρει ότι  << το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα λυθεί με τη στήριξη της ανάπτυξης της περιφέρειας>>.

 

 

                                                            Με εκτίμηση

                                                      Ο Δήμαρχος Σητείας

 

 

                                                     Θοδωρής Πατεράκης