Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας (Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος).

19/12/2016 14:38  -  117 αναγνώσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                  Σητεία          19-12-2016

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ                                               

ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΥΤ. ΤΜΗΜΑ: ΤΟΠΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Π. Βαρθολομαίου 9

Ταχ. Κώδικας: 72300 ΣΗΤΕΙΑ

Τηλ.: 28433 40523                                         

FAX: 28430 29243                      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα:  Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας (Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος).

       Είναι σε ισχύ o νέος νόμος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ν.4442/2016 «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» με τον οποίο άλλαξε το σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Σύντομα κατατίθεται επιπλέον νομοσχέδιο, στην ίδια κατεύθυνση, για την εξειδίκευση των διαδικασιών ελέγχου και την εποπτεία της αγοράς.

        Με το Ν.4442/2016  κατατάσσονται όλες οι οικονομικές δραστηριότητες σε τρεις κατηγορίες σε σχέση με τις προϋποθέσεις έναρξης της λειτουργίας τους:

(α) ελεύθερη άσκηση,

(β) γνωστοποίηση,

(γ) εκ των προτέρων έγκριση.

Κατηγοριοποιούνται οι δραστηριότητες σε τρία επίπεδα κινδύνου (χαμηλού ρίσκου - ελεύθερη άσκηση, μεσαίου ρίσκου -γνωστοποίηση, υψηλού ρίσκου - έγκριση ex ante) σε τρεις άξονες:

(1) κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών,

(2) κίνδυνος για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και περιοίκων,

(3) κίνδυνος για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο βαθμό που δεν καλύπτεται από άλλη νομοθεσία.

     Όσον αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εκτός των κέντρων διασκέδασης), η λειτουργία τους θα μπορεί να αρχίζει άμεσα μετά τη γνωστοποίηση των όρων. Αντί για τυπικούς ελέγχους αν είναι πλήρη τα δικαιολογητικά και τις επιτόπιες αυτοψίες πριν την έναρξη της λειτουργίας, θα ελέγχεται πλέον αν οι επιχειρήσεις, όπως λειτουργούν πραγματικά, συμμορφώνονται ή όχι με τους σχετικούς όρους.

Η γνωστοποίηση είναι ένα έγγραφο με το οποίο ο επιχειρηματίας ενημερώνει τη διοίκηση για την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης. Πλέον, τα δικαιολογητικά δεν προσκομίζονται. Τα κρατά η επιχείρηση στο αρχείο της και είναι διαθέσιμα στις ελεγκτικές αρχές.

Καταργείται η προέγκριση ίδρυσης και αντικαθίσταται με βεβαίωση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου ότι «η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να ιδρυθεί στη συγκεκριμένη θέση».

Παραμένει, η υποχρέωση χορήγησης άδειας έναρξης επιτηδεύματος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., για την οποία δεν αποτελεί προϋπόθεση η χορήγηση της παραπάνω βεβαίωσης από τον Δήμο, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του καταστήματος.

         Η γνωστοποίηση θα γίνεται μέσω ενός νέου κεντρικού συστήματος, με την ονομασία «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων» (ΟΠΣ-ΑΔΕ), που θεσπίζεται με τον ίδιο νόμο, διαχειριζόμενο από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο Δήμος, ορίζεται ότι θα είναι η αρμόδια αρχή για την παρακολούθηση και διαχείριση της γνωστοποίησης και αυτός θα την κοινοποιεί στις ελεγκτικές αρχές για να λάβουν γνώση της νέας δραστηριότητας. Το σύστημα θα είναι διαλειτουργικό, διασυνδεδεμένο με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και το σύστημα TAXIS. Το σύστημα θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο μητρώο με τις πληροφορίες για κάθε επιχείρηση, αλλά και θα ανταλλάσσει δεδομένα με άλλες υπηρεσίες και βάσεις δεδομένων. Θα αποτρέψει όλες τις εξωγενείς παρεμβάσεις στις διαδικασίες.

     Δεν απαιτείται πλέον ειδική άδεια εκ των προτέρων από το Δήμο για την χρήση μουσικής ή μουσικών οργάνων σε ΚΥΕ και ότι αρκεί η απλή γνωστοποίηση της χρήσης αυτής, πλην όμως, κατά τα λοιπά η χρήση αυτή εξακολουθεί να διέπεται από τους εκάστοτε ισχύοντες κανόνες, όπως είναι εκείνοι που τυχόν θεσπίζονται με κανονιστικές αποφάσεις των δημοτικών και κοινοτικών αρχών σχετικά με τους όρους και τις ώρες λειτουργίας μουσικής σε καταστήματα που λειτουργούν στην περιφέρειά τους (άρθρο 75 παρ. Ι περ. γ’ αρ. 9 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων), ή οι διατάξεις της υγειονομικής διάταξης υπ’ αριθ. Α5/3010/1985 (ΦΕΚ τ. Β’ 593/2-10-1985) που αφορούν τον υγειονομικό έλεγχο και την λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από θορύβους που δημιουργούνται σε καταστήματα από τη μουσική (τήρηση νόμιμων αποστάσεων, μετρήσεις κλπ).   

     Κυρώσεις:  Σε περίπτωση παράλειψης γνωστοποίησης πριν την έναρξη λειτουργίας ΚΥΕ, ή παράλειψης μεταβολής γνωστοποιηθέντων στοιχείων, ή παροχής αναληθών στοιχείων στην γνωστοποίηση ή τη μεταβολή, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου από 100 έως 20.000 ευρώ βάσει κριτηρίων αναφερομένων στο νόμο.  Ρητά, ωστόσο, αναφέρεται ότι ισχύουν και οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για την περίπτωση παραβίασης επιμέρους όρων και προϋποθέσεων κατά τη λειτουργία των ΚΥΕ. Επίσης, ορίζεται ότι, αντί της προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης άδειας λειτουργίας καταστήματος, εφεξής θα νοείται η προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας με σφράγιση του καταστήματος από τα αρμόδια όργανα του Δήμου με τη συνδρομή και της Αστυνομίας. Ρητά, τέλος, προβλέπεται ότι η έλλειψη γνωστοποίησης ή η γνωστοποίηση αναληθών στοιχείων ή η παράλειψη γνωστοποίησης μεταβληθέντων στοιχείων δεν επιφέρουν και ποινικές κυρώσεις.

Για πρώτη φορά, οι έλεγχοι δεν θα διεξάγονται πλέον μόνο κατόπιν καταγγελίας ή κατά τυχαίο τρόπο, αλλά μεθοδικά και στοχευμένα.

    Αναμένεται Προεδρικό Διάταγμα και Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή των παραπάνω.


      Επισυνάπτονται ο Νόμος 4442/2016 καθώς και  21 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το Ν.4442/16 που δημοσίευσε το Υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης.

 

     Επισυνάπτεται επίσης ο νέος νόμος 4441/2016 «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», που, περιέχει και ρυθμίσεις για την απλοποίηση της σύστασης των εταιρειών (κυρίως επί της νομοθεσίας των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών) και τη διαδικασία της Υπηρεσίας Μίας Στάσης.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ