31-5-2016 Δελτίο Τύπου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γεωπάρκων

31/05/2016 09:04  -  205 αναγνώσεις

Δελτίο Τύπου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γεωπάρκων

Τα Γεωπάρκα όλης της Ευρώπης, διοργανώνουν κάθε χρόνο την Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.  Στον εορτασμό συμμετέχουν όλα τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τη μοναδική γεωλογική κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Κάθε Γεωπάρκο  επιλέγει τις εκδηλώσεις στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων, με γνώμονα την προβολή της ευρωπαϊκής φυσικής – γεωλογικής  κληρονομιάς, τις ιδιαιτερότητες των μνημείων του αλλά και τις προτιμήσεις των επισκεπτών. Παράλληλα, οι επισκέπτες σε όλα τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα πληροφορούνται για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη και με τον τρόπο αυτό η Σητεία προβάλλεται στους χιλιάδες επισκέπτες των Μουσείων και Πάρκων που συμμετέχουν στο Δίκτυο.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Γεωπάρκου Σητείας

1ος  Διαγωνισμός φωτογραφίας Γεωπάρκου Σητείας  

Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία του Γεωπάρκου και η προβολή του μέσα από την καλλιτεχνική ματιά των ερασιτεχνών και επαγγελματιών φωτογράφων, αλλά και των μαθητών που θα συμμετέχουν. Το συγκεντρωθέν  φωτογραφικό υλικό θα αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως σε εκδόσεις, εκθέσεις και παρουσιάσεις προβολής του Γεωπάρκου Σητείας.

05 Ιουνίου 2016 : 1η  Γιορτή ανταλλαγής σπόρων  στην κεντρική πλατεία Σητείας  από τις 6.00 έως 9.00μ.μ.

Για πρώτη φορά στη Σητεία  σε συνεργασία με την Ομάδα Διασπορείς της Ιεράπετρας.  Η Ομάδα διασπορείς  από την Ιεράπετρα συλλέγουν, διασώζουν, καλλιεργούν και αναδιανέμουν στις γιορτές που διοργανώνουν, παλιές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, οσπρίων, σιτηρών και βοτάνων. Παραδοσιακές ποικιλίες από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. « Οι παραδοσιακές ποικιλίες δεν είναι υβρίδια και έτσι μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις και υπερήφανοι που κρατάμε τον δικό μας σπόρο κάθε χρόνο»,  αναφέρουν οι διασπορείς της Ιεράπετρας και καλούν όλους όσοι ενδιαφέρονται, να φέρουν και να ανταλλάξουν τους δικούς τους ντόπιους σπόρους με άλλες ντόπιες ποικιλίες που τους ενδιαφέρουν.

Σημειώνεται  ότι: Στη γιορτή δεν επιτρέπεται η διακίνηση εμπορικών υβριδίων και η διακίνηση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO΄s).                                                                                                                        

Οι σπόροι που διακινούνται μέσω των διασπορέων δίδονται εντελώς δωρεάν.

07 Ιουνίου 2016   07.00 μ.μ

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Πολύκεντρο Ζάκρου.   Ενημερωτική εσπερίδα: ΄΄ Γεωπάρκο Σητείας, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO΄΄ . Σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Ζάκρου καιν τον Πολιτιστικό σύλλογο Ζάκρου.

18-22 Ιουνίου 2016 : Εκπαιδευτικό σεμινάριο

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, σε συνεργασία με την Δ.Δ.Ε. Γ Αθήνας, διοργανώνει  Επιμορφωτικό Βιωματικό Σεμινάριο στο Γεωπάρκο Σητείας, από τις 18 έως και τις 21 Ιουνίου 2016, με τίτλο :  

“Γεωπάρκο Σητείας. Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO :  η παράλληλη πορεία του ανθρώπου και της γης, ως μοχλός ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνειδητότητας του παγκόσμιου πολίτη»  Το σεμινάριο έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

03 Ιουλίου 2016 : Περπατώντας στα μονοπάτια του Γεωπάρκου Σητείας . ΄΄Γεωλογία- Βιοποικιλότητα – Ιστορία ΄΄

Στο Γεωπάρκο έχουν σχεδιαστεί γεωδιαδρομές μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και να γνωρίσει από κοντά τον φυσικό, γεωλογικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.

Όνομα Γεωδιαδρομής: Ζίρος – Σκαλιά  - Ζάκρος – Κάτω Ζάκρος  Είδος: Πεζοπορική Ε4 -Μήκος (Km):  16,5 km -Εκτιμώμενη ώρα πεζοπορίας 7 ώρες. 

Η διαδρομή ξεκινά από την Πλατεία της Ζίρου(590m) και μέσα από τα στενά της Zίρου βρισκόμαστε στη βορειοανατολική  πλευρά του χωριού όπου και η αρχή του παλιού μονοπατιού. Σε 1 ώρα και 30'' από τη Zίρο βρισκόμαστε σε μικρό κάμπο με αμπέλια στη Kάνεβα και 10'' βρισκόμαστε στο μικρό εγκαταλελειμμένο ιστορικό οικισμό, Σκαλιά(650 m).  Μικρός  εγκαταλελειμμένος οικισμός του οποίου οι κάτοικοι σφαγιάστηκαν ομαδικά από τους Τούρκους στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Zίρο. Από τότε το χωριό δεν κατοικήθηκε ποτέ. Από τα Σκαλιά βόρεια από την εκκλησία το μονοπάτι μας κατεβάζει στο μικρό οροπέδιο του Μαύρου Κάμπου και στην συνέχεια κατηφορίζουμε για  την πηγή της Ζάκρου(250m). Αφού διασχίζουμε την παλιά πάνω γειτονιά, φθάνουμε στην κεντρική πλατεία  και συνεχίζουμε για την πρώτη είσοδο στο Φαράγγι της Ζάκρου ή φαράγγι των νεκρών. Η διαδρομή τελειώνει στην παραλία της Κάτω Ζάκρου και αφού έχουμε περάσει από το Mινωικό ανάκτορο. Σε όλη την διαδρομή συναντάμε μεγάλο αριθμό γεώτοπων, γεωμορφολογικούς, καστρικούς, υδρολογικούς, φαράγγια, τεκτονικούς. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά όλους αυτούς τους Γεώτοπους και να ενημερωθούν για την γεωλογία και τα οικοσυστήματα , από τους ανθρώπους του Γεωπάρκου Σητείας.                                                                                       Συνδιοργάνωση με τον Φυσιολατρικό Ορειβατικό Σύλλογο Σητείας

07 Ιουλίου 2016 : Συναυλία της Γής,  9.30 μ.μ. πηγή Ζάκρου

Μέσα στο εκπληκτικό περιβάλλον στον Γεώτοπο της πηγής της Ζάκρου, ο Στέλιος Πετράκης και οι συνεργάτες του, Αντώνης και Γιώργος Σταυρακάκης, θα μας ταξιδέψουν σε γνώριμα αλλά και σε νέα μουσικά μονοπάτια, με μουσική της Κρήτης και νέες συνθέσεις.

Οι άνθρωποι του Γεωπάρκου, από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ.  θα περιμένουν τους επισκέπτες στο Μουσείο φυσικής Ιστορίας της Ζάκρου για να τους ενημερώσουν για το Γεωπάρκο της Σητείας και τις δράσεις  του. 

12-13  Ιουλίου 2016

Παρουσίαση βιβλίου του Γεωλόγου / Ερευνητή Στέλιου Μανωλιούδη ΄΄ Διός τάφος ΄΄ 

Την Τρίτη 12 Ιουλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  στο Πολύκεντρο Ζάκρου με επίσκεψη σε αρχαία λατομία της Κάτω Ζάκρου  και την Τετάρτη 13 Ιουλίου στο Πολύκεντρο Σητείας με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του τρυπητού και στο αρχαίο λιμάνι. 

7 Αυγούστου  2016: Φαράγγι Ρίχτη

Γεω – δράσεις για όλους στο «Γεωπάρκο της Σητείας»

Σε συνεργασία με τον Φυσιολατρικό Ορειβατικό Σύλλογο Σητείας οργανώνονται διάφορες δράσεις (παιχνίδια στην Φύση). Θα ξεκινήσουμε στις 10.π.μ., την πεζοπορία μας από τον χώρο στάθμευσης στα έξω Μουλιανά, για το Φαράγγι του Ρίχτη και θα σταματήσουμε στον καταρράκτη, όπου τα μέλη του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλόγου Σητείας περιμένουν μικρούς και μεγάλους για να κάνουν μαζί διάφορες δράσεις. Στόχος  η προβολή και η ανάδειξη του Γεωπάρκου Σητείας και τις δυνατότητες που έχει η περιοχή μας για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως αυτή του Γεωτουρισμού.

Ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ και Αντιδήμαρχος Σητείας

Λεωνίδας Τερζής

Πληροφορίες: Βαγγέλης Περάκης- Συντονιστής Γεωπάρκου Σητείας