Φιλαρμονική Δήμου Σητείας

26/03/2008 16:03  -  5745 αναγνώσεις

Σύντομο Ιστορικό ενημέρωση 23-3-2021

Το 1938 άρχισε η δύσκολη προσπάθεια οργάνωσης και λειτουργίας της Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας του μεγάλου αυτού πολιτιστικού οργανισμού που κυριολεκτικά ανάδειξε και αναβάθμισε την μουσική κουλτούρα των Σητειακών..

Πρωτεργάτες και οραματιστές ο τότε Δήμαρχος Σητείας Αντώνης Πατερόπουλος μαζί με τούς Μιχάλη Μακρονικολάκη, Ανδρέα Ανυψητάκη, Μανώλη Δερμιτζάκη και άλλες επιφανείς προσωπικότητες των δημοτικών και επιχειρηματικών κύκλων της Σητείας.

Αλλεπάλληλες οι συσκέψεις που έγιναν, συνεχείς και έντονες οι προσωπικές παραστάσεις , καθώς και πολύ αλληλογραφία για την ίδρυση της ,από την τότε Δημοτική Αρχή.

Το έργο ήταν ακόμα πιο δύσκολο αφού η ίδρυση της συνέπεσε και με την έξοδο της Ελλάδας από τα δεινά του πολέμου.

Τα πρώτα όργανα της φιλαρμονικής [40] είχαν παραγγελθεί όταν η Σητεία ήταν ακόμη κοινότητα, και αρκετό διάστημα πριν την επίσημη ίδρυση της Φιλαρμονικής Τόσο ήταν το πάθος των Σητειακών για την δημιουργία της Φιλαρμονικής . Αυτό από μόνο του καταδεικνύει αναμφισβήτητα πόσο φιλόμουσοι και πόσο φιλοπρόοδοι ήταν πάντα οι Σητειακοί.

Με την από 3-10-1949 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας αποφασίστηκε η επίσημη ίδρυση της Φιλαρμονικής και ο τρόπος διοίκησης της και λειτουργίας της.

Σκοπός της φιλαρμονικής Δήμου Σητείας ήταν και είναι η παροχή μουσικής ψυχαγωγίας και «τέρψις εις τους δημότες»,(όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην πρώτη αυτή απόφαση), οι οργανώσεις μουσικών εορτών και συναυλιών . η δωρεάν διδασκαλία πνευστών και κρουστών οργάνων, ανώτερων και κατωτέρω θεωρητικών μαθημάτων μουσικής, η κατάρτιση και συντήρηση συμφωνικής ορχήστρας και γενικά η καλλιέργεια και η ανάπτυξη του μουσικού αισθήματος Έτσι ξεκίνησε ο δύσκολος δρόμος και χτυπώντας πόρτες οι πρωτεργάτες παράγγειλαν και το πρώτα όργανα με το κόστος αγοράς να είναι πολύ υψηλό για τα δεδομένα μιας μικρής πόλης που μόλις είχε γίνει Δήμος από Κοινότητα.

Το κόστος ήταν 1.011.000 λιρέτες δηλ. περίπου 27.000.000 δρχ της εποχής.

Τα όργανα αυτά φορτώθηκαν από την Ιταλία για Πειραιά στις 1-6-1950 και από κει στις 8-6-50 με το πλοίο Ανδρίας για το Ηράκλειο. Είχε δοθεί προκαταβολή των χρημάτων και απέμεναν να δοθούν 11.000.000 δρχ . Μέχρι τότε η Φιλαρμονική είχε στην κατοχή της μουσικά όργανα από προμήθειες της Κοινότητας Σητείας, από ιδιωτική χρήση, από δωρεές ιδιωτών και μουσικά όργανα που είχε αφήσει στην πόλη της Σητείας η Ιταλική κατοχή στη διάρκεια του πολέμου.

Ο Δήμαρχος Σητείας Αντώνης Πατερόπουλος με αλλεπάλληλες αλληλογραφίες προς επιχειρηματίες σητειακούς στο εξωτερικό δεν βρήκε ανταπόκριση για την κάλυψη του ποσού, το οποίο τελικά καλύφθηκε από τον Σητειακό λαό. Στη συνέχεια των χρόνων η Φιλαρμονική καλύφθηκε με προμήθεια οργάνων μέσω του ΔήμουΣητείας και κάποια όργανα προμηθεύτηκαν και με δωρεά της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας.

Τα τελευταία χρόνια η Φιλαρμονική καλύφθηκε σχεδόν πλήρως με μουσικά όργανα με προμήθειες μέσω του αυτόνομου Νομικού προσώπου της έως και το 2010 και στη συνέχεια μέσω ΔΟΚΑΣ. Πρώτος ανεπίσημα Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας το 1938 ήταν ο Μουραμπάς Νικόλαος έως και την έναρξη του πολέμου το 1940. Στην διάρκεια του πολέμου, της κατοχής και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια η Φιλαρμονική υπολειτουργούσε και ήταν χωρίς Αρχιμουσικό.

Μετά την επίσημη ίδρυση της Φιλαρμονικής το 1949 και για 2 χρόνια ακόμα η Φιλαρμονική λειτούργησε χωρίς Αρχιμουσικό και το έτος 1951 αναλαμβάνει ουσιαστικά πρώτος Αρχιμουσικός έως και το 1955, ο Γιάννης Δεληβασίλης ο οποίος έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός άξιου συνόλου και ο οποίος έζησε το πάθος την αγωνία την εργατικότητα και τον ζήλο των πρώτων Στειακών που συνέλαβαν την ιδέα και έθεσαν ως στόχο της ζωής τους να υλοποιήσουν την δημιουργία της Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας

Από το έτος 1955 έως και το έτος 1960 Αρχιμουσικός ήταν ο απόστρατος Αρχιμουσικός Πέτρος Βαρελάς ο οποίος αποχώρησε στη συνέχεια περίπου στις αρχές 1960.

Από το 1960 έως και 1963 η Φιλαρμονική ήταν και πάλι χωρίς Αρχιμουσικό έως ότου αναλάβει το 1963 ο Αρχιμουσικός Ζαχαρίας Χιώτης, έως το 1997 ο οποίος συνέχισε επάξια το έργο που είχαν αφήσει οι προκάτοχοι του . Χαρακτηριστικό της θητείας του Ζαχαρία Χιώτη , η συμμετοχή της Φιλαρμονικής στην Κηδεία του Σοφοκλή Βενιζέλου στα Χανιά , στην οποία οδηγούσε την πομπή, με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι των Αθηνών να την μπερδέψουν με την Φιλαρμονική του Στρατού.

Χαρακτηριστικό της θητείας του Ζαχαρία Χιώτη , η συμμετοχή της Φιλαρμονικής στην Κηδεία του Σοφοκλή Βενιζέλου στα Χανιά , στην οποία οδηγούσε την πομπή, με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι των Αθηνών να την μπερδέψουν με την Φιλαρμονική του Στρατού. .

Από το 1998 έως και σήμερα Αρχιμουσικός έχει αναλάβει ο Γιώργος Φουρναράκης συνεχίζοντας επάξια την ιστορία της Φιλαρμονικής.

Η παρουσία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Σητείας έχει γίνει αισθητή εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Η παρουσία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Σητείας έχει γίνει αισθητή εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σε Πανελλαδικό επίπεδο. Από το 2010 και μετά είναι η μοναδική Φιλαρμονική στον Ελλαδικό χώρο, όπου σε συνεργασία με τον ΔΟΚΑΣ (Δημοτικό Οργανισμό Κοινονικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας) , τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σητείας και τον Σύλλογο Φίλων Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας, ανεβάζει και δημιουργεί σχεδόν κάθε καλοκαίρι μουσικοθεατρικές παραστάσεις με συμμετοχή πολλών ατόμων μουσικών και ηθοποιών, με περιοδείες στην Κρήτη αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις όπου και αν παρουσίασε τις παραγωγές της όπως στο Ηράκλειο, Χανιά. Αποκόρωνα, Αγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Βόνιτσα, Μακρινίτσα Βόλου, Κάρπαθο Μήλο, Θεσσαλονίκη, Γουμένισσα Αθήνα, Πετρούπολη Βύρωνα, Γαλάτσι. κ.α.

 Η Φιλαρμονική Δήμου Σητείας έως και το 2010 λειτουργούσε ως αυτόνομο Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Σητείας και στη συνέχεια με τις συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων ενσωματώθηκε Διοικητικά, οργανωτικά και λειτουργικά στον Δ.Ο.Κ.Α.Σ.

Επίσης η Δημοτική Φιλαρμονική Σητείας παίρνει μέρος παιανίζοντας στις εθνικές επετείους , λιτανείες της πόλης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, σε αποδώσεις τιμών καθώς και σε διοργανώσεις συναυλιών, συμβάλλοντας έτσι στα μουσικά δρώμενα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής..

Η Φιλαρμονική έχει να επιδείξει πλούσιο έργο ιδιαίτερα στη διάρκεια των τελευταίων ετών οπότε και αναβαθμίστηκε σημαντικά με την στήριξη πάντοτε της Δημοτικής Αρχής η οποία
την ενισχύει οικονομικά με τακτικές επιχορηγήσεις μέσω του Συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις λειτουργικές της ανάγκες και στις αποζημιώσεις των μουσικών της.

Σίγουρα αν δεν υπήρχε αυτή η οικονομική ενίσχυση από τον Δήμο και τον Πολιτιστικό οργανισμό ΔΟΚΑΣ καθώς επίσης και η αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σητείας και τον Σύλλογο Φίλων Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας δεν θα μπορούσε η Φιλαρμονική να παράγει έργο.

Την φιλαρμονική απαρτίζουν 40 περίπου μουσικοί από 11 έως 65 ετών και οι οποίοι ανανεώνονται συνέχεια , ως επί το πλείστον με μουσικούς από την πόλη της Σητείας τους οποίους μαθητεύει, δημιουργεί και καθοδηγεί μουσικά.

Οι πρόβες γίνονται 2 φορές την εβδομάδα τα μαθήματα καθημερινά, ενώ όσο αφορά το ρεπερτόριο εκτός από εμβατήρια περιλαμβάνει και πολλά τραγούδια ποικίλης μουσικής καθώς και κλασικό ρεπερτόριο.

Συνεχόμενος στόχος είναι να συντηρείται συνέχεια η φιλαρμονική , διοικητικά, οργανωτικά, λειτουργικά, οικονομικά, χωρίς να σταματήσει η λειτουργία της, που να μπορεί να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων ενός τέτοιου σχήματος εντός και εκτός Σητείας, συμβάλλοντας στην μουσική και πολιτιστική παράδοση της περιοχής.

 

 

Φωτογραφικό Υλικό