Προστασία δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς από τη λεϊσμανίαση-έλεγχος.

27/03/2018 09:24  -  1 αναγνώσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                  Σητεία         27-03-2018

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ                                               

ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΤΟΠΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Π. Βαρθολομαίου 9

Ταχ. Κώδικας: 72300 ΣΗΤΕΙΑ

Τηλ.: 28433 40523                                         

FAX: 28430 29243                                                      

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΘΕΜΑ:  Προστασία δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς από τη Λεϊσμανίαση-έλεγχος.

      Από το Δήμο Σητείας ανακοινώνεται ότι για λόγους κατά κύριο λόγο πρόληψης, απαιτείται από τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς να προβούν στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των ζώων τους από τη λεϊσμανίαση.

     Η λεϊσμανίαση είναι μία ασθένεια που θεωρείται ζωοανθρωπονόσος, μπορεί να προσβάλλει και τον άνθρωπό αν και σπάνια. Η Λεϊσμανίαση μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων φλεβοτόμων (σκνιπών). Οι σκνίπες μολύνονται όταν τσιμπάνε ένα μολυσμένο ζώο (συνήθως σκύλους ή τρωκτικά), ή και άνθρωπο ανάλογα με το είδος της λεϊσμάνιας. Οι άνθρωποι πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη σκνιπών στο χώρο, επειδή είναι αθόρυβες, μικρές (περίπου το 1/3 του μεγέθους των κουνουπιών) και τα τσιμπήματά τους κάποιες φορές μπορεί να περάσουν απαρατήρητα.

 

       Η περίοδος όπου χρειάζεται απαραίτητα η λήψη μέτρων είναι κυρίως από Μάρτιο ως Οκτώβριο, ανάλογα με την υγρασία που έχει η περιοχή όπου ζούμε.

Ενδεικτικά μέτρα προφύλαξης:

  1. Διαμονή του ζώου σε χώρο περιφραγμένο με ειδική σήτα αν είναι δυνατό, μακριά από υγρασία και λιμνάζοντα νερά. Κοντά θα μπορούσε να υπάρχουν φυτά με εντομοαπωθητικές ιδιότητες π.χ  μέντα,  βασιλικός,  αρμπαρόριζα,  λεβάντα, θυμάρι,  δυόσμος, δάφνη, Λουΐζα ή φασκόμηλο. Ο χώρος διαμονής πρέπει να είναι σκοτεινός ή να φωτίζεται με LED που δεν προσελκύουν τα κουνούπια και τις σκνίπες. Ακόμα, μπορεί να τοποθετηθεί ειδική αντικουνουπική λάμπα.
  2. Εφαρμογή αντιπαρασιτικής αμπούλας ή κολάρου που να ενδείκνυται για απώθηση τσιμπουριών, ψύλλων αλλά ΚΑΙ σκνιπών. Τήρηση του χρόνου εφαρμογής της αμπούλας (συνήθως κάθε μήνα) ή του κολάρου (κάθε 6μηνο).  
  3. Εφαρμογή αιματολογικής εξέτασης του ζώου. Ετήσια, αν ο σκύλος ζει εντός του σπιτιού κυρίως ή σε άλλη περίπτωση ανά εξάμηνο.  

 

      Παρακαλούμε τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (τσομπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα, σαλονιού κλπ) ιδίως στις Τοπικές Κοινότητες Έξω και Μέσα Μουλιανών καθώς και στην Τ.Κ Παλαικάστρου, να  προβούν άμεσα, στον αιματολογικό έλεγχο των ζώων τους  για λεϊσμανίαση, παράλληλα με τα λοιπά μέτρα.

 

 

Από το Δήμο Σητείας