Δελτίο τύπου - Εναρκτήρια συνάντηση του έργου GEOSTARS «Αστροπαρατήρηση και φυσικό περιβάλλον – εναλλακτικό προϊόν ανάπτυξης και προβολής των Γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου»

13/11/2018 12:17  -  1 αναγνώσεις

geostars

 

Δελτίο τύπου

Εναρκτήρια συνάντηση του έργου GEOSTARS

Την Τρίτη 6 και Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Δασών (επικεφαλής εταίρος) στην Λευκωσία, η εναρκτήρια συνάντηση του έργου «Αστροπαρατήρηση και φυσικό περιβάλλον – εναλλακτικό προϊόν ανάπτυξης και προβολής των Γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου» με το ακρωνύμιο GEOSTARS που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Ελλάδα Κύπρος και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Τον Δήμο Σητείας και το Γεωπάρκο της Σητείας εκπροσώπησε  ο Βαγγέλης Περάκης .   Το έργο στοχεύει στην παράλληλη ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού με επίκεντρο την αστροπαρατήτηση. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.678.400 ευρώ και έχει διάρκεια υλοποίησης 36 μήνες με έναρξη τον Ιούνιο του 2018.

Στο πλαίσιο αυτής της πρώτης συνάντησης, οι εταίροι στο έργο είχαν την δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους, να εκφράσουν τις προσδοκίες τους για το έργο αλλά και να διαρθρώσουν ένα πλάνο ενεργειών για την υλοποίησή του. Τέθηκαν προβληματισμοί, διατυπώθηκαν τα κοινά σημεία ενδιαφέροντος και προγραμματίστηκαν οι άμεσες επόμενες ενέργειες. Στα πλαίσια της συνάντησης το εταιρικό σχήμα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, να γνωρίσει τις θέσεις στις οποίες θα υλοποιηθούν παραδοτέα του έργου καθώς και να συζητήσει με την ομάδα έργου του Τμήματος Δασών.

Όσο αφορά τον Δήμο Σητείας ενημερωθήκαν οι εταίροι αλλά και η εκπρόσωποι της ΚΓ, INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, για την πορεία και τις πρωτοβουλίες που έχει ως σήμερα υλοποιήσει ο δήμος, για την ομαλή ολοκλήρωση του.

Μετά την απόφαση του Δ.Σ. στις 29/12/2017 για νέα χωροθέτηση στο ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου στην Αγιά Φωτιά, με την βοήθεια του Οργανισμού ανάπτυξης Σητείας, ανατέθηκε η μελέτη του Πλανηταρίου – Αστεροσχολείου, στις 6/6/2018 η οποία  ολοκληρώθηκε και έλαβε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και το  Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Λασιθίου. Στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί ο φάκελος στην Υ.ΔΟΜ. Σητείας για έκδοση έγκρισης και άδειας δόμησης.

Ευχαριστούμε όλους τους εταίρους για την συνεργασία και το  Τμήμα Δασών Κύπρου για την φιλοξενία  και την οργάνωση της εναρκτήριας συνάντησης του έργου.

 

Δήμος Σητείας  

12-11-2018

 

 

planitario

 

parousiasi

Αρχεία