Μέτρα Προστασίας από τα Κουνούπια – Ιός Δυτικού Νείλου

03/07/2019 11:31  -  1 αναγνώσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                   Σητεία        03-07-2019

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ                                               

ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΥΤ. ΤΜΗΜΑ: ΤΟΠΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Π. Βαρθολομαίου 9                           

Ταχ. Κώδικας: 72300 ΣΗΤΕΙΑ                                

Τηλ.: 28433 40523                                                                    

FAX: 28430 29243                     

 

ΘΕΜΑ:   Μέτρα Προστασίας από τα Κουνούπια – Ιός Δυτικού Νείλου.  

 

       Ο Δήμος Σητείας εφιστά την προσοχή των πολιτών για τα τσιμπήματα των κουνουπιών αυτή την εποχή.   Σύμφωνα με Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων των τελευταίων ετών, κρίνεται πολύ πιθανή η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.

        Ο ΙΔΝ εισάγεται σε μία περιοχή με μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά και στη συνέχεια μεταδίδεται στα κουνούπια της περιοχής καθώς και σε τοπικούς πληθυσμούς -κυρίως άγριων- πτηνών. Από τα μολυσμένα κουνούπια μολύνονται οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Ως πιο σημαντικοί διαβιβαστές του ιού θεωρούνται τα κουνούπια του γένους Culex (δηλαδή τα «κοινά» κουνούπια), που υπάρχουν παντού, σε αστικό και αγροτικό περιβάλλον.

         Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

          Καθώς η επιδημιολογία του ΙΔΝ είναι σύνθετη και ως εκ τούτου θεωρείται απρόβλεπτη χρονικά η κυκλοφορία του ιού και η γεωγραφική του κατανομή σε κάθε περίοδο μετάδοσης, είναι επιβεβλημένη η λήψη όλων των απαραίτητων  προληπτικών μέτρων όπως ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω:

 - Αντικουνουπικές σίτες στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού)

- Εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα: χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων το DEET (Ν,Ν διεθυλο-μετα-τολουαμίδη) και η σιτρονέλλα. Ο χρόνος δράσης τους κυμαίνεται από μία έως 4 ώρες. Δεν επιτρέπεται η επάλειψη με εντομοαπωθητικό στα βρέφη μέχρι την ηλικία των δύο μηνών και σε θηλάζουσες μητέρες. Τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται πριν τα εντομοαπωθητικά. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.

- Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα: περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη), ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν.  Κυκλοφορούν στο εμπόριο σε μορφή αερολύματος (αεροζόλ), ταμπλετών, εξατμιζόμενου διαλύματος ή σπιράλ («φιδάκια»). Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται επί του δέρματος.

- «Κρίσιμες» ώρες: τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από τη δύση του ηλίου μέχρι το χάραμα.

- Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων: ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (πιο αποτελεσματικά τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).

- Λάμπες κίτρινου χρώματος για φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια)

- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών: ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητά των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

-Χρήση κουνουπιέρων σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών από θηλάζουσες μητέρες και βρέφη). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.

- Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών, σημεία όπου βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια.

- Αποστράγγιση ή κάλυψη του νερού, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε περιέκτες / δεξαμενές που λιμνάζει νερό (π.χ. λεκάνες, παλιά λάστιχα, βαρέλια υδρορροών κ.λ.π.), που αποτελούν σημεία εναπόθεσης αυγών. Σημειώνεται ότι ακόμα και έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

        Βρίσκεται σε εφαρμογή η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας 8001124424, όπου μπορούν να τηλεφωνούν οι πολίτες προκειμένου να καταγγείλουν όχληση από κουνούπια ή εμφάνιση νέων εστιών ή μη εξάλειψη παλαιών. Η γραμμή επικοινωνίας έχει αστική χρέωση από σταθερό και οι κλήσεις καταγράφονται.

       Για περισσότερες πληροφορίες συνιστάται η επίσκεψη της ιστοσελίδας https://keelpno.gr/profylachtheite-apo-ta-koynoypia-profylachtheite-apo-ton-io-toy-dytikoy-neiloy/ .

 

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

 

 

Συνημμένα αρχεία έκδοσης του ΚΕΛΠΝΟ  (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων):