Συστάσεις για τη μείωση του πληθυσμού αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

25/09/2019 09:39  -  1 αναγνώσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                  Σητεία          25-09-2019

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ                                               

ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΟΠΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Π. Βαρθολομαίου 9                                 

Ταχ. Κώδικας: 72300 ΣΗΤΕΙΑ

Τηλ.: 28433 40523                                         

FAX: 28430 29243                                                      ΠΡΟΣ:     Μ.Μ.Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ:  Συστάσεις για τη μείωση του πληθυσμού αδέσποτων ζώων συντροφιάς. 

    Ο Δήμος Σητείας ενημερώνει και παρακαλεί τους δημότες ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκυλιά σαλονιού, κυνηγητικά, τσομπανόσκυλα κλπ), να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους.  Ο Δήμος και ο Φιλοζωικός Σύλλογος, βρίσκονται σε συνεχή προσπάθεια για την αξιοπρεπή διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων παρά τις όποιες δυσκολίες, κυρίως οικονομικές, έλλειψης προσωπικού,  εθελοντών κλπ.

    Ο νόμος απαγορεύει την ασυλοποίηση των ζώων και προβλέπει την επανένταξη τους στον χώρο από όπου περισυλλέχθηκαν, αφού δεχτούν στείρωση και φροντίδα.

    Βασικός σκοπός και στόχος αποτελεί η μείωση του πληθυσμού τους αλλά και

  • . η προστασία των δικαιωμάτων και η ευζωία τους,
  • . η υιοθεσία και η προώθηση της ζωοφιλίας.
  • . η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

     Όμως, κάθε προσπάθεια μείωσης ή μηδενισμού του πληθυσμού των αδέσποτων, όπως έχουμε πολλές φορές ανακοινώσει, είναι πρακτικά αδύνατη επειδή συνεχώς υφίστανται εγκαταλείψεις νέων ζώων («αναποτελεσματικά» κυνηγόσκυλα, κουτάβια σε κάδους, στις πάπιες κλπ). Δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες μας εξακολουθούν να μην κατανοούν το μέγεθος της ευθύνης τους με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους. Η εγκατάλειψη των ζώων αποτελεί μία σοβαρή επίπτωση της ανευθυνότητας των πολιτών που αποκτούν ζώα συντροφιάς και δεν τα στειρώνουν λόγω αμέλειας ή προκαταλήψεων. 

     Για τη μείωση ή το μηδενισμό του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς απαιτείται η συμβολή και η βοήθεια όλων, συγκεκριμένα είναι απαραίτητη η:

  • - Στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων (ιδίως των κυνηγόσκυλων) και στην περίπτωση που κάποιο ζώο γεννήσει ο ιδιοκτήτης είναι ηθικά και νομικά υπεύθυνος για τη διατήρηση των κουταβιών εφόσον δεν προέβη πρωτύτερα στην απαραίτητη στείρωση, η εγκατάλειψη τιμωρείται με πρόστιμο.
  • - Τοποθέτηση microchip σε  όλα τα ζώα, ώστε σε περίπτωση εγκατάλειψης να εντοπίζεται άμεσα ο ιδιοκτήτης και να του επιβάλλονται οι κυρώσεις αυτής της ανευθυνότητας,  
  • - Αυστηροποίηση/ εντατικοποίηση των ελέγχων για την ύπαρξη microchip (Ελληνική Αστυνομία, Δασική Υπηρεσία, Λιμενικό Σώμα, Θηροφύλακες),
  • - Καλλιέργεια της συνείδησης του «υπεύθυνου ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς».  

 

     Το πώς αντιμετωπίζονται οι άλλες μορφές ζωής είναι δείγμα πολιτισμού κάθε κοινωνίας.  

 

Από το Δήμο Σητείας

Α. Τμήμα Τ. Οικ. Ανάπτυξης