Φιλαρμονική Δήμου Σητείας

26/03/2008 16:03  -  5745 αναγνώσεις

Σύντομο Ιστορικό

Πάνε 60 χρόνια από τότε που άρχισε η δύσκολη προσπάθεια οργάνωσης και λειτουργίας της Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας του μεγάλου αυτού πολιτιστικού έργου που κυριολεκτικά ανάδειξε και αναβάθμισε την μουσική κουλτούρα των Σητειακών

Με πρώτο αρχιμουσικό τον Γιάννη Δεληβασίλη ο οποίος έζησε και πρώτος το πάθος την αγωνία την εργατικότητα και τον ζήλο των πρώτων στειακών που συνέλαβαν την ιδέα και έθεσαν ως στόχο της ζωής τους να την υλοποιήσουν.

Πρωτεργάτες και οραματιστές ο τότε Δήμαρχος Σητείας Αντώνης Πατερόπουλος μαζί με τούς Μιχάλη Μακρονικολάκη, Ανδρέα Ανυψητάκη, Μανώλη Δερμιτζάκη και άλλες επιφανείς προσωπικότητες των δημοτικών και επιχειρηματικών κύκλων της Σητείας.

Αλλεπάλληλες οι συσκέψεις που έγιναν, συνεχείς και έντονες οι προσωπικές παραστάσεις , καθώς και πολύ αλληλογραφία για την ίδρυση της ,από την τότε Δημοτική Αρχή.

Το έργο ήταν ακόμα πιο δύσκολο αφού η ίδρυση της συνέπεσε και με την έξοδο της Ελλάδας από τα δεινά του πολέμου.

Τα πρώτα όργανα της φιλαρμονικής [40] είχαν παραγγελθεί όταν η Σητεία ήταν ακόμη κοινότητα, και αρκετό διάστημα πριν την επίσημη ίδρυση της Φιλαρμονικής

Τόσο ήταν το πάθος των Σητειακών για την δημιουργία της Φιλαρμονικής .

Αυτό από μόνο του καταδυκνύει αναμφισβήτητα πόσο φιλόμουσοι και πόσο φιλοπρόοδοι ήταν πάντα οι Σητειακοί.

Με την από 3-10-1949 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας αποφασίστηκε η ίδρυση της Φιλαρμονικής και ο τρόπος διοίκησης της και λειτουργίας της.

Σκοπός της φιλαρμονικής Δήμου Σητείας ήταν και είναι η παροχή μουσικής ψυχαγωγίας και «τέρψις εις τους δημότας»,(όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην πρώτη αυτή απόφαση), οι οργανώσεις μουσικών εορτών και συναυλιών . η δωρεάν διδασκαλία πνευστών και κρουστών οργάνων, ανώτερων και κατωτέρω θεωρητικών μαθημάτων μουσικής, η κατάρτιση και συντήρηση συμφωνικής ορχήστρας και γενικά η καλλιέργεια και η ανάπτυξη του μουσικού αισθήματος

Έτσι ξεκίνησε ο δύσκολος δρόμος και χτυπώντας πόρτες οι πρωτεργάτες παράγγειλαν και το πρώτα όργανα με το κόστος αγοράς να είναι πολύ υψηλό για τα δεδομένα μιας μικρής πόλης που μόλις είχε γίνει Δήμος από Κοινότητα.

Το κόστος ήταν 1.011.000 λιρέτες δηλ. περίπου 27.000.000 δρχ της εποχής.

Τα όργανα αυτά φορτώθηκαν από την Ιταλία για Πειραιά στις 1-6-1950 και από κει στις 8-6-50 με το πλοίο Ανδρίας για το Ηράκλειο.

Είχε δοθεί προκαταβολή των χρημάτων και απέμεναν να δοθούν 11.000.000 δρχ .

Ο Δήμαρχος Αντώνης Πατερόπουλος με αλλεπάλληλες αλληλογραφίες προς επιχειρηματίες σητειακούς στο εξωτερικό δεν βρήκε ανταπόκριση για την κάλυψη του ποσού, το οποίο τελικά καλύφθηκε από τον Σητειακό λαό.

Πρώτος Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας ήταν ο Γιάννης Δεληβασίλης ο οποίος έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός άξιου συνόλου και επόμενος άξιος συνεχιστής του έως το 1997 ο Ζαχαρίας Χιώτης ο οποίος συνέχισε το έργο που είχε αφήσει ο προκάτοχος του . Χαρακτηριστικό της θητείας του Ζαχαρία Χιώτη , η συμμετοχή της Φιλαρμονικής στην Κηδεία του Σοφοκλή Βενιζέλου στα Χανιά , και η οποία οδηγούσε την πομπή, με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι των Αθηνών να την μπερδέψουν με την Φιλαρμονική του Στρατού.

Από το 1998 έως και σήμερα Αρχιμουσικός έχει αναλάβει ο Γιώργος Φουρναράκης που συνεχίζει και αυτός την ιστορία της Φιλαρμονικής.

Η παρουσία της Δημοτικής Φιλαρμονικής είναι αισθητή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα η Δημοτική Φιλαρμονική άφησε καλές εντυπώσεις και σε άλλες πόλεις εντός και εκτός Κρήτης με συμμετοχές της σε μουσικές εκδηλώσεις , όπως στο Ηράκλειο, Κάρπαθο και Μήλο.

Η Δημοτική Φιλαρμονική παίρνει μέρος παιανίζοντας στις εθνικές επετείους , λιτανείες της πόλης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, σε αποδώσεις τιμών καθώς και σε διοργανώσεις συναυλιών, συμβάλλοντας έτσι στα μουσικά δρώμενα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής..

Η Φιλαρμονική έχει να επιδείξει πλούσιο έργο ιδιαίτερα στη διάρκεια των τελευταίων ετών οπότε και αναβαθμίστηκε σημαντικά με την στήριξη πάντοτε της Δημοτικής Αρχής η οποία την ενισχύει οικονομικά με τακτικές επιχορηγήσεις για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις λειτουργικές της ανάγκες.

Σίγουρα αν δεν υπήρχε αυτή η οικονομική ενίσχυση από τον Δήμο δεν θα μπορούσε η Φιλαρμον ική να παράγει έργο, αφού δεν έχει η ίδια ιδίους οικονομικούς πόρους.

Την φιλαρμονική απαρτίζουν 40 περίπου μουσικοί από 11 έως 55 ετών και οι οποίοι ανανεώνονται συνέχεια .

Οι πρόβες γίνονται 2 φορές την εβδομάδα τα μαθήματα καθημερινά, ενώ όσο αφορά το ρεπερτόριο εκτός από εμβατήρια περιλαμβάνει και πολλά τραγούδια ποικίλης μουσικής καθώς και κλασικό ρεπερτόριο.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια φιλαρμονική που να μπορεί να στηθεί στο ύψος των απαιτήσεων ενός τέτοιου σχήματος εντός και εκτός Σητείας, συμβάλλοντας στην πολιτιστική παράδοση της περιοχής.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΩΜΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

Φουρναράκης Γιώργος Αρχιμουσικός
Δανδουλάκης Δημήτρης Πιατίνια
Μυλωνάκης Σπύρος Τρομπόνι
Ψαράκης Μανώλης Τύμπανο
Σφενδυλακης Γιάννης Αλτικόρνο
Καβαλαράκης Χρήστος Εουφώνιο
Αεράκης Λευτέρης Κρουστά- Ντραμς
Κατσούλης Ανδρεας Κορνέτα
Κατσούλης Μιχάλης Κορνετίνο
Ευχετζής Νίκος Κλαρίνο
Πλέλλης Λευτερης Κορνέτα
Σκαρβελάκης Γιώργος Τύμπανο
Κουκλάκη Βαγγελία Κλαρινέτο
Εικοσιπεντάκης Μιχ. Λύρα παρέλασης-μεταλόφωνο
Μπουζιάς Ιωάννης Εουφώνιο
Σίντυ Αντωνιδάκη Φλάουτο-Τούμπα- Σουζαφών
Σαρούκος Αντώνης Πιατίνια
Σαββιδάκης Μιχάλης Αλτικόρνο
Μπελιμπασάκη Μαρία Κορνέτα
Παγιάς Κων/νος Κλαρινέτο
Αλέξη Ελεάνα Σαξόφωνο τενόρο
Μπελιμπασάκη Σταθούλα Σαξόφωνο Τενόρο
Νερουλίδη Γιάννα Σαξόφωνο Αλτο
Παγιά Μαρία Γκρανκάσα
Αλάτσαρη Ολυμπία Φλάουτο
Κοκολάκης Νίκος Κορνέτα
Λεβαντάκης Γιάννης Κλαρίνο
Σταματελάτος Γιάννης Σαξόφωνο Αλτο
Γιακουμάκης Κων/νος Κορνέτα
Οξάνα Μαντρίκα Κλαρίνο
Κοινάκης Γιάννης Εουφώνιο
Γιακουμάκης Μιχάλης Σαξόφωνο σοπράνο
Κριτσωτάκη Μαρίνα Σαξόφωνο άλτο
Καλυκάκης Σοφοκλής Τρομπόνι
Ρασούλης Γιάννης Τρομπόνι
Κοινάκης Στρατής Τρομπόνι
Ευχετζή Χριστίνα Σαξόφωνο άλτο
Λυκάκης Γιάννης Κλαρινέτο
Κωνσταντουράκης Χάρης Αλτικόρνο
Κουνδουράκη Σοφία Κλαρινέτο
Μεταξάκης Γιώργος Ραβδούχος
Ρασούλη Δέσποινα Σημαιοφόρος
Τουλουπάκη Ειρήνη Σημαιοφόρος

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ: 2007 - 2010

Ευχετζής Νίκος Πρόεδρος
Τζαβαλάς Δημήτριος Αντ/δρος
Μαρία Αβραμάκη Έφορος
Μπελιμπασακής Κωστής Μέλος
Γιώργος Σαββόπουλος Μέλος

Η Φιλαρμονική Δήμου Σητείας στεγάζεται στον 3Ο όροφο κτιρίου που ενοικιάζει από την Δημοτική Πολιτιστική Τουριστική Ανάπτυξη Σητείας και το οποίο βρίσκεται στην οδό Α. Παπανδρέου 6 στη Σητεία .

Τηλέφωνο Επικοινωνίας με την Φιλαρμονική είναι το 2843 0 22865

Φωτογραφικό Υλικό