Δήμος
αναζήτηση
Φιλαρμονική Δήμου Σητείας
Σύντομο Ιστορικό ενημέρωση 23-3-2021
Το 1938 άρχισε η δύσκολη προσπάθεια οργάνωσης και λειτουργίας της Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας του μεγάλου αυτού πολιτιστικού οργανισμού που κυριολεκτικά ανάδειξε και αναβάθμισε την μουσική κουλτούρα των Σητειακών..
Πρωτεργάτες και οραματιστές ο τότε Δήμαρχος Σητείας Αντώνης Πατερόπουλος μαζί με τούς Μιχάλη Μακρονικολάκη, Ανδρέα Ανυψητάκη, Μανώλη Δερμιτζάκη και άλλες επιφανείς προσωπικότητες των δημοτικών και επιχειρηματικών κύκλων της Σητείας.
Αλλεπάλληλες οι συσκέψεις που έγιναν, συνεχείς και έντονες οι προσωπικές παραστάσεις , καθώς και πολύ αλληλογραφία για την ίδρυση της ,από την τότε Δημοτική Αρχή.
Το έργο ήταν ακόμα πιο δύσκολο αφού η ίδρυση της συνέπεσε και με την έξοδο της Ελλάδας από τα δεινά του πολέμου.
Τα πρώτα όργανα της φιλαρμονικής [40] είχαν παραγγελθεί όταν η Σητεία ήταν ακόμη κοινότητα, και αρκετό διάστημα πριν την επίσημη ίδρυση της Φιλαρμονικής Τόσο ήταν το πάθος των Σητειακών για την δημιουργία της Φιλαρμονικής . Αυτό από μόνο του καταδεικνύει αναμφισβήτητα πόσο φιλόμουσοι και πόσο φιλοπρόοδοι ήταν πάντα οι Σητειακοί.
Με την από 3-10-1949 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας αποφασίστηκε η επίσημη ίδρυση της Φιλαρμονικής και ο τρόπος διοίκησης της και λειτουργίας της.
Σκοπός της φιλαρμονικής Δήμου Σητείας ήταν και είναι η παροχή μουσικής ψυχαγωγίας και «τέρψις εις τους δημότες»,(όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην πρώτη αυτή απόφαση), οι οργανώσεις μουσικών εορτών και συναυλιών . η δωρεάν διδασκαλία πνευστών και κρουστών οργάνων, ανώτερων και κατωτέρω θεωρητικών μαθημάτων μουσικής, η κατάρτιση και συντήρηση συμφωνικής ορχήστρας και γενικά η καλλιέργεια και η ανάπτυξη του μουσικού αισθήματος Έτσι ξεκίνησε ο δύσκολος δρόμος και χτυπώντας πόρτες οι πρωτεργάτες παράγγειλαν και το πρώτα όργανα με το κόστος αγοράς να είναι πολύ υψηλό για τα δεδομένα μιας μικρής πόλης που μόλις είχε γίνει Δήμος από Κοινότητα.
Το κόστος ήταν 1.011.000 λιρέτες δηλ. περίπου 27.000.000 δρχ της εποχής.
Τα όργανα αυτά φορτώθηκαν από την Ιταλία για Πειραιά στις 1-6-1950 και από κει στις 8-6-50 με το πλοίο Ανδρίας για το Ηράκλειο. Είχε δοθεί προκαταβολή των χρημάτων και απέμεναν να δοθούν 11.000.000 δρχ . Μέχρι τότε η Φιλαρμονική είχε στην κατοχή της μουσικά όργανα από προμήθειες της Κοινότητας Σητείας, από ιδιωτική χρήση, από δωρεές ιδιωτών και μουσικά όργανα που είχε αφήσει στην πόλη της Σητείας η Ιταλική κατοχή στη διάρκεια του πολέμου.
Ο Δήμαρχος Σητείας Αντώνης Πατερόπουλος με αλλεπάλληλες αλληλογραφίες προς επιχειρηματίες σητειακούς στο εξωτερικό δεν βρήκε ανταπόκριση για την κάλυψη του ποσού, το οποίο τελικά καλύφθηκε από τον Σητειακό λαό. Στη συνέχεια των χρόνων η Φιλαρμονική καλύφθηκε με προμήθεια οργάνων μέσω του ΔήμουΣητείας και κάποια όργανα προμηθεύτηκαν και με δωρεά της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας.
Τα τελευταία χρόνια η Φιλαρμονική καλύφθηκε σχεδόν πλήρως με μουσικά όργανα με προμήθειες μέσω του αυτόνομου Νομικού προσώπου της έως και το 2010 και στη συνέχεια μέσω ΔΟΚΑΣ. Πρώτος ανεπίσημα Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας το 1938 ήταν ο Μουραμπάς Νικόλαος έως και την έναρξη του πολέμου το 1940. Στην διάρκεια του πολέμου, της κατοχής και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια η Φιλαρμονική υπολειτουργούσε και ήταν χωρίς Αρχιμουσικό.
Μετά την επίσημη ίδρυση της Φιλαρμονικής το 1949 και για 2 χρόνια ακόμα η Φιλαρμονική λειτούργησε χωρίς Αρχιμουσικό και το έτος 1951 αναλαμβάνει ουσιαστικά πρώτος Αρχιμουσικός έως και το 1955, ο Γιάννης Δεληβασίλης ο οποίος έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός άξιου συνόλου και ο οποίος έζησε το πάθος την αγωνία την εργατικότητα και τον ζήλο των πρώτων Στειακών που συνέλαβαν την ιδέα και έθεσαν ως στόχο της ζωής τους να υλοποιήσουν την δημιουργία της Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας
Από το έτος 1955 έως και το έτος 1960 Αρχιμουσικός ήταν ο απόστρατος Αρχιμουσικός Πέτρος Βαρελάς ο οποίος αποχώρησε στη συνέχεια περίπου στις αρχές 1960.
Από το 1960 έως και 1963 η Φιλαρμονική ήταν και πάλι χωρίς Αρχιμουσικό έως ότου αναλάβει το 1963 ο Αρχιμουσικός Ζαχαρίας Χιώτης, έως το 1997 ο οποίος συνέχισε επάξια το έργο που είχαν αφήσει οι προκάτοχοι του . Χαρακτηριστικό της θητείας του Ζαχαρία Χιώτη , η συμμετοχή της Φιλαρμονικής στην Κηδεία του Σοφοκλή Βενιζέλου στα Χανιά , στην οποία οδηγούσε την πομπή, με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι των Αθηνών να την μπερδέψουν με την Φιλαρμονική του Στρατού.
Χαρακτηριστικό της θητείας του Ζαχαρία Χιώτη , η συμμετοχή της Φιλαρμονικής στην Κηδεία του Σοφοκλή Βενιζέλου στα Χανιά , στην οποία οδηγούσε την πομπή, με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι των Αθηνών να την μπερδέψουν με την Φιλαρμονική του Στρατού. .
Από το 1998 έως και σήμερα Αρχιμουσικός έχει αναλάβει ο Γιώργος Φουρναράκης συνεχίζοντας επάξια την ιστορία της Φιλαρμονικής.
Η παρουσία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Σητείας έχει γίνει αισθητή εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σε Πανελλαδικό επίπεδο.
Η παρουσία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Σητείας έχει γίνει αισθητή εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σε Πανελλαδικό επίπεδο. Από το 2010 και μετά είναι η μοναδική Φιλαρμονική στον Ελλαδικό χώρο, όπου σε συνεργασία με τον ΔΟΚΑΣ (Δημοτικό Οργανισμό Κοινονικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας) , τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σητείας και τον Σύλλογο Φίλων Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας, ανεβάζει και δημιουργεί σχεδόν κάθε καλοκαίρι μουσικοθεατρικές παραστάσεις με συμμετοχή πολλών ατόμων μουσικών και ηθοποιών, με περιοδείες στην Κρήτη αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις όπου και αν παρουσίασε τις παραγωγές της όπως στο Ηράκλειο, Χανιά. Αποκόρωνα, Αγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Βόνιτσα, Μακρινίτσα Βόλου, Κάρπαθο Μήλο, Θεσσαλονίκη, Γουμένισσα Αθήνα, Πετρούπολη Βύρωνα, Γαλάτσι. κ.α.
Η Φιλαρμονική Δήμου Σητείας έως και το 2010 λειτουργούσε ως αυτόνομο Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Σητείας και στη συνέχεια με τις συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων ενσωματώθηκε Διοικητικά, οργανωτικά και λειτουργικά στον Δ.Ο.Κ.Α.Σ.
Επίσης η Δημοτική Φιλαρμονική Σητείας παίρνει μέρος παιανίζοντας στις εθνικές επετείους , λιτανείες της πόλης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, σε αποδώσεις τιμών καθώς και σε διοργανώσεις συναυλιών, συμβάλλοντας έτσι στα μουσικά δρώμενα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής..
Η Φιλαρμονική έχει να επιδείξει πλούσιο έργο ιδιαίτερα στη διάρκεια των
τελευταίων ετών οπότε και αναβαθμίστηκε σημαντικά με την στήριξη πάντοτε της
Δημοτικής Αρχής η οποία
την ενισχύει οικονομικά με τακτικές επιχορηγήσεις μέσω του Συλλόγου Φίλων
Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις
λειτουργικές της ανάγκες και στις αποζημιώσεις των μουσικών της.
Σίγουρα αν δεν υπήρχε αυτή η οικονομική ενίσχυση από τον Δήμο και τον Πολιτιστικό οργανισμό ΔΟΚΑΣ καθώς επίσης και η αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σητείας και τον Σύλλογο Φίλων Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας δεν θα μπορούσε η Φιλαρμονική να παράγει έργο.
Την φιλαρμονική απαρτίζουν 40 περίπου μουσικοί από 11 έως 65 ετών και οι οποίοι ανανεώνονται συνέχεια , ως επί το πλείστον με μουσικούς από την πόλη της Σητείας τους οποίους μαθητεύει, δημιουργεί και καθοδηγεί μουσικά.
Οι πρόβες γίνονται 2 φορές την εβδομάδα τα μαθήματα καθημερινά, ενώ όσο αφορά το ρεπερτόριο εκτός από εμβατήρια περιλαμβάνει και πολλά τραγούδια ποικίλης μουσικής καθώς και κλασικό ρεπερτόριο.
Συνεχόμενος στόχος είναι να συντηρείται συνέχεια η φιλαρμονική , διοικητικά, οργανωτικά, λειτουργικά, οικονομικά, χωρίς να σταματήσει η λειτουργία της, που να μπορεί να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων ενός τέτοιου σχήματος εντός και εκτός Σητείας, συμβάλλοντας στην μουσική και πολιτιστική παράδοση της περιοχής.
Φωτογραφικό Υλικό
Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ)
Ν.Π.Δ.Δ. «ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΝΟΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ (Δ.Ο.Κ.Α.Σ.)»
Ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ) λειτουργεί από το 2011 και προήλθε από τη συγχώνευση των Νομικών Προσώπων: α) Βρεφικός παιδικός σταθμός Σητείας, β)Παιδικός Σταθμός Παλαικάστρου, γ) Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Σητείας, ε) Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Σητείας, στ) Δημοτική Φιλαρμονική Σητείας, ζ) Πενευματικό πολιτιστικό Κέντρο Χαμεζίου, (ΦΕΚ 813/10-5-2011 Τ.Β΄) .
Επίσης μετά από τη λύση και θέση σε εκκαθάριση των δύο (2) Κοινωφελών Επιχειρήσεων του Δήμου (Σητείας με την επωνυμία Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση (ΔΗ.Κ.Ε.Σ.) και Ιτάνου με την επωνυμία Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ιτάνου (Κ.Ε.Δ.Ι., Ν.Π.Ι.Δ.), μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες και το προσωπικό αυτών που είχαν ενεργή Σύμβαση στο νέο Ν.Π.Δ.Δ ΔΟΚΑΣ του Δήμου Σητείας και διοικείται από έντεκα (11) μέλη .
Μπορείτε να ενημερωθείτε για περισσότερες πληροφορίες για τη ΔΟΚΑΣ, χρησιμοποιώντας το ακόλουθο link:
https://dokassitia.wordpress.com/
Η λειτουργία του ΔΟΚΑΣ υποστηρίζεται από :
3 Διοικητικούς υπαλλήλους ΙΔΑΧ
3 Κοινωνικούς Λειτουργούς (1 ΙΔΑΧ ΚΑΙ 2 ΙΔΟΧ)
1 Κοινωνιολόγο ΙΔΟΧ
6 Νοσηλευτές (1 ΙΔΑΧ ΚΑΙ 5 ΙΔΟΧ)
8 Οικογενειακούς Βοηθούς (3 ΙΔΑΧ και 5 ΙΔΟΧ)
12 Β. Βρεφοκόμων (11ΙΔΑΧ και 1 ΙΔΟΧ)
1 Νηπιαγωγό ΙΔΟΧ
2 Βρεφονηπιοκόμους ( 1 ΜΟΝΙΜΗ και 1 ΙΔΟΧ)
2 Βοηθών Μαγείρων (ΙΔΑΧ)
4 καθαρίστριες (2 ΙΔΑΧ και 2 ΙΔΟΧ)
2 Εποχικούς Εργάτες ΙΔΟΧ
1 Εργατών ΙΔΑΧ
Οι σκοποί του ΔΟΚΑΣ. αναφέρονται στους τομείς :
- Κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη
- Παιδεία
- Αθλητισμό
- Περιβάλλον
Η συμβολή του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (Δ.Ο.Κ.Α.Σ.) μέσα από τις δράσεις που αναπτύσσονται είναι καταλυτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σητείας αφού:
- υλοποιεί το Χρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και λειτουργεί 1 Βρεφικό Παιδικό Σταθμό στη Σητεία δυναμικότητας 70 παιδιών και 1 Παιδικό Σταθμό στο Παλαίκαστρο , δυναμικότητας 50 παιδιών
- υλοποιεί το Χρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και λειτουργεί 5 Μονάδες Βοήθεια στο Σπίτι ,μία μονάδα στη περιοχή Πισκοκεφάλου ,μία στη περιοχή Σκοπής , μία στη περιοχή Τουρλωτής, μία στη περιοχή Παλαικάστρου και μία στη περιοχή της Σητείας
- λειτουργεί συμπληρωματικά με τις υπηρεσίες και τους φορείς του Δήμου Σητείας ώστε να καλύψει κενά των υφιστάμενων δομών και παράλληλα να λύσει προβλήματα και να αξιοποιήσει ευκαιρίες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.
Στο πλαίσιο της αρχικής οργάνωσης λειτουργιών και δραστηριοτήτων του, το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Σητείας, παρέχει τις υπηρεσίες του μέσω των παρακάτω δράσεων.
Α. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Α1. Βοήθεια στο σπίτι
Ο ΔΟΚΑΣ με τη στήριξη του Δήμου Σητείας υλοποιεί τα κοινωνικά προγράμματα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ». Για το σκοπό αυτό παρέχεται οργανωμένη και συνεχής φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό σε ηλικιωμένους και άτομα με ιδιαιτερότητες που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, ζουν μόνοι τους και δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους.
Οι ανάγκες που έχουν οι εξυπηρετούμενοι και που καλύπτονται στη πόλη της Σητείας και σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα αναφέρονται:
1. Στη Κοινωνική εργασία
- Συμβουλευτική
- Υποστηρικτική
- Κινητοποίηση οικογενειακού περιβάλλοντος
- Συνεργασία με φορείς & συλλόγους (φιλανθρωπικός κ.λ.π)
2. Νοσηλευτική φροντίδα
- Συνοδεία σε Νοσοκομεία-Γιατρούς κ.λ.π
- Νοσηλεία στο σπίτι
- Συνταγογραφία -προμήθεια φαρμάκων
- Μέτρηση πίεση- σακχάρου
3. Οικιακή Βοήθεια
- Πληρωμή λογαριασμών
- Αγορά τροφίμων
- Εξυπηρέτηση & καθαριότητα στο σπίτι.
Στα προγράμματα απασχολούνται 3 Κοινωνικοί Λειτουργοί,1 Κοινωνιολόγος 6 Νοσηλεύτριες, 8 Οικιακοί βοηθοί .
Για το σκοπό αυτό λειτουργούν πέντε ( 5 ) Μονάδες «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
- ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
To πρόγραμμα στεγάζεται στο κτίριο του ΚΑΠΗ του Δήμου Σητείας και εξυπηρετεί την Πόλη της Σητείας, την Ζήρο, Αγία Τριάδα Γούδουρα ,Απίδια, Καλό Χωριό ,Λαγκάδα ,Περβολάκια, Πιλαλήματα, Διασκάρι, Μακρύ Γιαλό και Πεύκους.
Πληροφορίες: τηλ.2843024228
- ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ
Το πρόγραμμα έχει ως έδρα του το Παλαίκαστρο του Δήμου Σητείας και εξυπηρετεί όλα τα χωριά της εδαφικής περιφέρειας του Δημοτικού Διαμερίσματος Ιτάνου και εξυπηρετεί Αγιά Φωτιά , Ρούσσα Εκκλησιά, Παλαίκαστρο, Αγκαθιά χοχλακιές Λαγκάδα, Κελάρια ,Αδραβάστους , Αζοκέραμο, Καρύδι και Ζάκρο.
Πληροφορίες: τηλ. 6974734363
- ΜΟΝΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΣΤΗ ΣΚΟΠΗ
Το πρόγραμμα έχει ως έδρα του τη Σκοπή του Δήμου Σητείας και εξυπηρετεί τα παρακάτω χωριά Χαμέζι, Σκορδύλο Χρυσοπηγή, Δάφνη, Σφάκα Κρυά, Καλό Χωριό ,Λαγκάδα ,Περβολάκια, Πιλαλήματα, Διασκάρι, Μακρύ Γιαλό και Πεύκους
Πληροφορίες: τηλ. 28430 71470
- MΟΝΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΛΩΤΗ
Το πρόγραμμα έχει ως έδρα του τη Τουρλωτή του Δήμου Σητείας και εξυπηρετεί την Τουρλωτή, Μαρωνιά, Άγιο Γεώργιο, Έξω και Μέσα Μουλιανά, Πραισό , Μυρσίνη .Σφάκα, Λάστρο , Μόχλο, Επάνω Επισκοπή, Άγιος Σπυρίδωνας και Πραισό
Πληροφορίες : τηλ. 2843094296.
- ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΠΙΣΚΟΚΕΦΑΛΟ ΣΗΤΕΙΑΣ
Το πρόγραμμα έχει ως έδρα του το Πισκοκέφαλο Σητείας και εξυπηρετεί τα παρακάτω χωριά: Πισκοκέφαλο, Εσταυρωμένο , Κατσιδώνι, Αχλάδια ,Κάτω Επισκοπή, Σανδάλι, Σίτανο, Χανδρά ,Αρμένους, Συκιά ,Παπαγιαννάδες, Βορί , Σκλάβοι ,Λιθίνες, Αχλάδια και Παρασπόρι.
Πληροφορίες : 2843022300.
- Το Κ.ΑΠ.Η.
το ΚΑΠΗ, λειτουργεί ο ΔΟΚΑΣ και μπορούν οι δημότες μας της τρίτης ηλικίας να εγγραφούν και να συμμετέχουν ενεργά στον ελεύθερο χρόνο τους αναπτύσσοντας διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες και συμμετέχοντας σε ενδιαφέρουσες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
τηλέφωνο 2843028013
Σημείωση: Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που εφαρμόζεται στο Δήμο μας έχουν ενταχθεί και ηλικιωμένα άτομα, που έχουν ανάγκη από τη βοήθεια των εξειδικευμένων ατόμων που εργάζονται σε αυτό και τους παρέχουν κάθε είδους φροντίδα στο σπίτι.
Β. ΠΑΙΔΕΙΑ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
- Λειτουργία Βρεφικών-Παιδικών Σταθμών
Α. Βρεφικός – Παιδικός Σταθμός Σητείας ,δυναμικότητας 70 παιδιών
Δ/νση:
Τηλέφωνο:2843029153
Β. Παιδικός Σταθμός Παλαικάστρου, δυναμικότητας 50 παιδιών
Δ/νση:
Τηλέφωνο:2843061300
Οι παραπάνω Σταθμοί Λειτουργούν στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ»
- Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εορτών τοπικής εμβέλειας με σπουδαιότερη τα «Κορνάρεια», σε συνεργασία με τον Δήμο Σητείας
- ΩΔΕΙΟ
-Σήμερα το Δημοτικό Ωδείο λειτουργεί ως οργανική μονάδα μέσα στα πλαίσια του Οργανισμού ΔΟΚΑΣ του Δήμου Σητείας, με λαμπρή παρουσία στην πολιτιστική ζωή της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί σημείο αναφοράς μιας μακρόχρονης εκπαιδευτικής πορείας, υπηρετώντας υπεύθυνα με συνέπεια και σεμνότητα, την τέχνη της μουσικής. Λειτουργεί επί σειρά ετών αποτελώντας πόλο έλξης μικρών και μεγάλων σπουδαστών, που επιθυμούν να προσεγγίσουν τον κόσμο της μουσικής. Έναν κόσμο γεμάτο ευαισθησία, μαγεία, όπου και με την μοναδική του δύναμη κατορθώνει να εκφράζει τα εσωτερικά συναισθήματα των ανθρώπων σε κάθε τους στιγμή.
Είναι ένα φυτώριο νέων μουσικών, το οποίο λειτουργεί όχι µόνο ως πυρήνας της μουσικής καλλιέργειας αλλά και ως δημιουργική διέξοδος όλων των νέων ανθρώπων, που με βάση τις νεανικές τους ανησυχίες επιζητούν το δικαίωμα της έκφρασής τους, μέσα σ’ έναν ασφυκτικά ισοπεδωτικό και αδιάφορο τρόπο ζωής που επιβάλλουν οι σύγχρονες κοινωνίες.
Το Δημοτικό Ωδείο φιλοξενεί σήμερα έναν υψηλό αριθμό σπουδαστών κάθε ηλικίας, παρέχοντας ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο σπουδών στις διάφορες βαθμίδες της μουσικής τους εκπαίδευσης.
Συμβάλλει επίσης στην εξάπλωση της μουσικής δημιουργίας και της ενασχόλησης όλο και περισσότερων ανθρώπων με την μουσική, αλλά και στο πολιτιστικό επίπεδο της πόλης αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες αποκεντρωμένων δράσεων πραγματοποιώντας εκδηλώσεις, σεμινάρια, βραδιές λόγου και μουσικής, θεάτρου, κ.τ.λ.
-Στη δραστηριότητα του ΔΟΚΑΣ. περιλαμβάνεται και η Φιλαρμονική του Δήμου Σητείας. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η εκμάθηση της τέχνης των πνευστών οργάνων, η απόδοση τιμών στις εθνικές, εκκλησιαστικές και λοιπές τοπικές εκδηλώσεις και η διοργάνωση συναυλιών στα πλαίσια όλων των εκδηλώσεων του Δήμου Σητείας (πολιτιστικές, καρναβαλικές, χριστουγεννιάτικες, πρωτοχρονιάτικες κλπ). Επίσης προγραμματίζεται η συμμετοχή της Φιλαρμονικής σε πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμων σε πανελλαδικό επίπεδο με σκοπό την επικοινωνία, τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και βέβαια την προβολή του τόπου μας.
Γ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι περιβαλλοντικές δράσεις αφορούν:
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΗΤΕΙΑΣ
Η ιστορία αυτής της γης κυλά για χιλιάδες χρόνια παράλληλα με την ιστορία των ανθρώπων της.
Και αν συνήθως ο χρόνος των ανθρώπων αφήνει κενά και ανεξερεύνητα σημεία, ο χρόνος της γης στην Σητεία έχει καταγράψει τα σημάδια του μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια πάνω της. Πάνω στην πέτρα, μέσα στις χαράδρες, στα σπήλαια και στα μοναδικά της φαράγγια.
Οι πορείες του ανθρώπου και της γης εδώ στην ανατολική Κρήτη συμπλέκονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Τα σημάδια των ανθρώπων αποκαλύπτονται στις πλούσιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις αλλά και στη σημερινή, ανόθευτη ακόμα, ζωή των κατοίκων. Η γη αποκαλύπτεται σε κάθε ένα από τα εκατοντάδες σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής.
Αυτή την παράλληλη διαδρομή με τα σημεία των ανθρώπων και τα σημεία της γης, τα «γεωσημεία» μπορεί να ανακαλύψει ο σημερινός επισκέπτης του Φυσικού Πάρκου Σητείας.
στη περιοχή Καρυδίου του Δήμου Σητείας
Δ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
Ενημέρωση σε θέματα ιστορικού - πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Σητείας και της ευρύτερης περιοχής και προβολής της φυσικής ομορφιάς.
Στήριξη των επαγγελματιών του τουριστικού τομέα και γενικότερα ανάπτυξη δράσεων για την ανάπτυξη της περιοχής
- Ενημερωτικά σεμινάρια
- Προώθηση συνεργασιών μεταξύ τοπικών φορέων και ειδικών περιβαλλοντικών οργανώσεων
- Διοργάνωση –σε συνεργασία με την σχολική κοινότητα- ημέρας καθαρισμού των ακτών
- Σύσταση ομάδων δράσης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος
- Συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους του τουριστικού τομέα για την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών της περιοχής μας.