31/7/2009 Χαιρετισμός Δημάρχου Σητείας στην έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνέδρίου

31/07/2009 21:42  -  1529 αναγνώσεις

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

Ο Δήμος Σητείας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και βαθύτατη επίγνωση της  ανεκτίμητης πνευματικής παρακαταθήκης που φέρει εδώ και αιώνες από το έργο του μεγάλου Σητειακού ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου πραγματοποιεί, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού 2009, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για να τιμήσει τον ποιητή και το έργο του.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν σήμερα στην πόλη μας, στην πατρίδα του Μύσωνα και του Κορνάρου, στη Σητεία.

Στην πόλη που φημίζεται για τον ήρεμο ψυχισμό και την ηπιότητα των κατοίκων της στην πόλη όπου η φιλοξενία δεν είναι μια απλή κίνηση προς τον επισκέπτη. Είναι μια λειτουργία.

Σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε να λαπρύνετε  με την παρουσία σας τις εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου, του αφιερωμένου στον ‘’μέγα του Ελληνικού Έθνους και αθάνατο ποιητή’’, το Βιτσέντζο Κορνάρο, για την καταγωγή του οποίου σεμνύνεται η Σητεία.  

Αυτές τις μέρες οι συμπολίτες και οι επισκέπτες της πόλης μας θα έχουν την ευκαιρία να εμπειραθούν υψηλές συγκινήσεις και αισθήματα περηφάνιας για τον τόπο μας και τον πολιτισμό του.  Στόχος του Δήμου είναι να αποτίσουμε φόρο τιμής στον ποιητή της Σητείας και να γίνουμε όλοι μέτοχοι στη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών που γεννά  στους σύγχρονους ερευνητές, αιώνες μετά, ο λόγος του Κορνάρου, να γίνουμε όλοι εμείς οι επίγονοί του, δέκτες των αξιών και των μηνυμάτων του κορυφαίου ποιητή της Κρητικής λογοτεχνίας.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για την πόλη μας η ευγενική και άμεση ανταπόκριση διακεκριμένων επιστημόνων και πανεπιστημιακών δασκάλων που μελετούν συστηματικά το βίο και το έργο του ποιητή και προβάλλουν το αξιακό του πλαίσιο, τον πολιτισμικό του κώδικα και τη λαλιά της Κρήτης ανά τον κόσμο. Μέσα από την άοκνη και ενδελεχή επιστημονική τους έρευνα γίνεται γνωστή διεθνώς και η γενέτειρα του ποιητή, η πόλη μας Σητεία.

Πολλοί απ’ αυτούς είναι σήμερα ανάμεσά μας, διαπρεπείς Ερωτοκριτολόγοι επιστήμονες, ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ κ. David Holton, η καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο  Boston College της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, κ.Dia Philippides, ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ κ.Wim Bakker, ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.Στέφανος Κακλαμάνης, ο καθηγητής Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.Γιάννης Μαυρομάτης, ο Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέας Τσαγκαράκης, ο Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ο Ομότιμος καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ερατοσθένης Καψωμένος, η Κλασική φιλόλογος, τ. Επίκουρος Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης κ. Μαρία Πρεβελάκη, η Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας κ.Τασούλα Μαρκομιχελάκη, η λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας κ. Τίνα Λεοντάρη, ο Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας κ. Γιώργος Καλλίνης, η ειδική Συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Κύπρου κ.Μαρίνα Ροδοσθένους.Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

 

Ευχαριστούμε επίσης  τον συνθέτη κ. Μαμαγκάκη και τον ζωγράφο κ. Κουνάλη που πλουτίζουν τις εργασίες του Συνεδρίου μας.

Η Σητεία τραγουδά τον Ερωτόκριτο, αγαπά και τιμά τον ποιητή της, τιμά και ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους εκείνους που τον μελετούν με πάθος και αφοσίωση και αναδεικνύουν το έργο και την πατρίδα του στον κόσμο.

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το πόσο συγκινεί ακόμη και στις μέρες μας ο κόσμος του Ερωτόκριτου. Αυτό αποδεικνύεται και από το ζωηρό ενδιαφέρον που προκάλεσε η διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου. 

Με την πολύτιμη παρουσία και συμβολή όλων των αξιόλογων και διαπρεπών ερευνητών αλλά και την αμέριστη υποστήριξη των συνδημοτών μας, του λαού της Σητείας, που από την πρώτη στιγμή πλαισίωσαν θερμά την πρωτοβουλία του Δήμου, αλλά και την οικονομική στήριξη του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Νομάρχη Λασιθίου κ. Σήφη Αναστασάκη, πραγματοποιείται η υλοποίηση αυτού του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου στην πόλη μας και επιδιώκεται ο στόχος που θέσαμε. Στόχος φιλόδοξος και εγχείρημα υψηλών απαιτήσεων και μεγίστου ηθικού χρέους που ευχή και προσδοκία όλων μας είναι να έχει συνέχεια σε τακτά χρονικά διαστήματα στα χρόνια που έρχονται. Για το Δήμο μας η ευχή αυτή αποτελεί και δέσμευση.