Ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους

30/06/2017 09:21  -  1 αναγνώσεις

ΔΗΜΟΣ   ΣΗΤΕΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΡΑΣΙΝΟΥ

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΑ

Με αφορμή τις διαπιστώσεις από το συνεργείο ανακύκλωσης του Δήμου, ότι στους μπλε κάδους απορρίπτονται ακατάλληλα μη ανακυκλώσιμα υλικά, υπενθυμίζουμε  στους πολίτες τα ακόλουθα:

  • Καταρχήν στους μπλε κάδους τοποθετούνται μόνο αντικείμενα από χαρτί, χαρτόνι, πλαστικό (σακούλες, μπουκάλια κλπ), αλουμίνιο (π.χ κουτάκια αναψυκτικών) και λευκοσίδηρο (π.χ κονσέρβες) τα οποία προέρχονται από πάσης φύσεως συσκευασίες προϊόντων.
  • Τα ανακυκλώσιμα υλικά από οικίες, καλό είναι να ξεπλένονται ελαφρώς και να απορρίπτονται χύμα (όχι δεμένα) στο μπλε κάδο γεγονός που συμβάλει στην ποιότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που οδηγούνται για χειροδιαλόγη στο κέντρο ανακύκλωσης.
  • Απαγορεύεται η απόρριψη στους μπλε κάδους κυρίως υπολειμμάτων από τρόφιμα, φαγητά και βρώμικα χαρτιά τα οποία  όχι μόνο μολύνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά αλλά μετατρέπουν το μπλε κάδο σε εστία μόλυνσης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρούς μήνες.
  • Απαγορεύεται επίσης η απόρριψη στους μπλε κάδους συσκευασιών  που περιέχουν τοξικές και μολυσματικές ουσίες όπως φυτοφάρμακα, λιπαντικά οχημάτων, απόβλητα από υγειονομικές μονάδες, ιατρεία και εργαστήριά.  

Η παρουσία μη ανακυκλωσίμων αποβλήτων και κυρίως οργανικών αποβλήτων στους μπλε κάδους έχει ως συνέπεια μεγάλο ποσοστό των ανακυκλώσιμων υλικών να επιβαρύνονται από μικροβιακό φορτίο καθιστώντας τα υλικά αυτά ακατάλληλα προς ανακύκλωση στο ΚΔΑΥ (υπόλειμμα) με συνέπεια να καταστρέφεται η συνολική προσπάθεια ανακύκλωσης και ο Δήμος μας να επιβαρύνεται οικονομικά για την υγειονομική ταφή του υπολείμματος. 

Προκειμένου να διαφυλάξουμε την προσπάθεια αυτή, εφόσον διαπιστώνεται επανηλημενα η ύπαρξη σκουπιδιών σε συγκεκριμένους μπλε κάδους, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις και οι κάδοι αυτοί θα απομακρύνονται προκειμένου να αξιοποιηθούν σε άλλα σημεία του Δήμου μας . 

Τέλος θα θέλαμε να καλέσουμε για άλλη μια φορά όλους τους δημότες να διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα υπόλοιπα σκουπίδια γεγονός το οποίο συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στο Δήμο μας.

Για πληροφορίες ή παρατηρήσεις σχετικά με τους ορθούς τρόπους ανακύκλωσης μπορείτε να απευθύνεστε στο Τηλ. 2843341323 καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου Σητείας στην ενότητα Περιβάλλον & Ανακύκλωση (www.sitia.gr).

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ