5-12-2014.Αίτηση ΔΟΚΑΣ για ΄΄ Γαλάζιες Σημαίες 2015΄΄.

05/12/2014 09:56  -  412 αναγνώσεις

 

 Ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας, διαχειριστής των ακτών του Δήμου Σητείας που συμμετέχουν στο διεθνές Πρόγραμμα "Γαλάζιες Σημαίες", υπέβαλε αίτηση για  9 παραλίες, υποψήφιες  για βράβευση με τη "Γαλάζια Σημαία" για το 2015. Οι παραλίες είναι:  Σητεία 1 / Γαλλικό,  Σητεία 2 / Πετράς, Βουρλιά  στον Ξερόκαμπο, Λιμανάκι στον Γούδουρα, Ανάληψης, Βάι/Φοινικόδασος, Κουρεμένος, Χιόνα και  Κάτω Ζάκρος. Είναι οι παραλίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και το 2014, οι οποίες οργανώθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος, ελέχθησαν και αξιολογήθηκαν θετικά από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, εθνικό χειριστή του προγράμματος.

Όλες οι παραλίες του Δήμου, που έχουν βραβευτεί με τη "Γαλάζια Σημαία", πληρούν όλα τα κριτήρια του προγράμματος, αλλά κυρίως   ξεχωρίζουν για την καθαρότητα των νερών κολύμβησης  και των ακτών, για την καλή τους οργάνωση, για την αειφόρο και ορθά περιβαλλοντικά διαχείριση τους.

Η Γαλάζια Σημαία είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται τα 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Κάθε κολυμβητική περίοδο διενεργείται στις παραλίες της Σητείας , έλεγχοι και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων στην ιστοσελίδα του Υπ. Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων όλη την καλοκαιρινή περίοδο, έως το τέλος της κολυμβητικής περιόδου (Ιούνιος - Οκτώβριος).

Οι παραλίες, η καθαριότητα  και ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι υπόθεση όλων των πολιτών, προκειμένου ο θεσμός της “Γαλάζιας Σημαίας” να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και  να χρησιμοποιηθεί ως ένα ακόμα εργαλείο προς όφελος της ανάπτυξης του τόπου.

 

Ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ

 

     Λεωνίδας Τερζής