30-1-2013.Μήνυμα του Δημάρχου Σητείας κ. Θ.Πατεράκη για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών

30/01/2013 12:04  -  549 αναγνώσεις

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι με τη ζωή και τη δράση τους αναδείχθηκαν προστάτες των γραμμάτων. Η γιορτή αυτή, που τιμάται κάθε χρόνο στα σχολεία μας ως Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων και της παιδείας γενικότερα, μας υπενθυμίζει τους πρωταρχικούς σκοπούς, που πρέπει να υπηρετεί η εκπαιδευτική διαδικασία, που δεν περιορίζονται μόνο στην απόκτηση γνώσεων και στη βελτίωση της προσωπικότητας του κάθε μαθητή, αλλά επεκτείνονται σε ένα ευρύτερο φάσμα θεμελιωδών κοινωνικών αρετών, όπως η ανιδιοτελής προσφορά προς τον συνάνθρωπο, ο αλληλοσεβασμός, ο αλτρουισμός, η κοινωνική ευαισθητοποίηση και αλληλεγγύη.

Οι τρεις επιφανείς άγιοι και θεολόγοι της χριστιανικής θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Βασίλειος ο Μέγας και Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός επέδειξαν υποδειγματική προσήλωση στη χριστιανική θρησκεία και όλη τους η ζωή ήταν αφιερωμένη στους αγώνες τους για αυτήν.

Γαλουχημένοι με τα βαθιά νοήματα της θρησκείας και άριστοι γνώστες της αρχαίας ελληνικής σοφίας, συνδύασαν τις γνώσεις τους αυτές και προσέφεραν τις πρώτες βάσεις στη διαμόρφωση της ελληνοχριστιανικής παιδείας και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Για τη μεγάλη προσφορά τους στα γράμματα ανακηρύχτηκαν άγιοι προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών και γενικά της σπουδάζουσας νεολαίας.

Σε μία εποχή, που οι νέοι αναζητούν τον δρόμο τους σε μία πολύπλοκη και διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, οι βασικές αρχές ζωής και δράσης των Τριών Ιεραρχών μπορούν να αποτελέσουν υγιή πρότυπα προς μίμηση, να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες και να τους εμφυσήσουν την αγάπη προς τον πλησίον, την ατέρμονη προσπάθεια για βελτίωση του πνευματικού και ηθικού τους επιπέδου, την κοινωνική αλληλεγγύη, την τήρηση των παραδόσεων, όχι ως νεκρό γράμμα αλλά ως πίστη και βιωμένη εμπειρία αιώνων.

Καταλυτικά στη μελλοντική ποιότητα της ζωής των μαθητών επιδρούν και οι δάσκαλοι που διαθέτουμε, καθώς πληρούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις κατά τον Πλούταρχο στο «Περί Παίδων Αγωγής», δηλαδή είναι «αδιάβλητοι στην προσωπική τους ζωή, αψεγάδιαστοι στη συμπεριφορά και άριστοι στην κατάρτισή τους˙ γιατί είναι, πράγματι, πηγή και ρίζα της καλοσύνης να τύχει κανείς τη σωστή μόρφωση. Όπως ακριβώς οι γεωργοί βάζουν δίπλα στα φυτά πασσάλους, έτσι και οι σωστοί δάσκαλοι βάζουν με ενδιαφέρον στις ψυχές των νέων τις συμβουλές και τις παραινέσεις, για να βλαστήσουν σωστά τα ήθη τους στη συνέχεια». 

Η σημερινή εποχή απαιτεί, αντλώντας από τα διδάγματα του βίου τους, να ενώσουμε τις δυνάμεις και τις προσπάθειες μας για να υλοποιήσουμε το όραμά μας για μία σύγχρονη και ποιοτικότερη ελληνική παιδεία. Σε αυτή την κατεύθυνση, με γνώμονα το διάλογο και τη συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκπαιδευτική διαδικασία εργαζόμαστε ακατάπαυστα με όλες μας τις δυνάμεις, διότι είναι χρέος μας να επενδύσουμε στην παιδεία, να επενδύσουμε στο μέλλον της πατρίδας μας.