22.10.2013. Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που διοργάνωσε ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ) στα πλαίσια του Έργου «Γεω-τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη: Όρη Ιτάνου Κρήτης-Όρος Τρόοδος Κύπρου» (ΓΕΩΤΟΠΙΑ), από την Παρασκευή 18 έως 20 Οκτωβρίου.

22/10/2013 12:32  -  690 αναγνώσεις

                               

 

 

         Δελτίο Τύπου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του εκπαιδευτικού σεμιναρίου  που διοργάνωσε ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ) στα πλαίσια του Έργου «Γεω-τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη: Όρη Ιτάνου Κρήτης-Όρος Τρόοδος Κύπρου» (ΓΕΩΤΟΠΙΑ), από την Παρασκευή 18 έως 20 Οκτωβρίου.   Συνδιοργανωτές  το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Μ.Φ.Ι.Κ),  , το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας (ΚΠΕ).   και ο Σπηλαιολογικός όμιλος Κρήτης

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν  η σε βάθος ενημέρωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  για την αξία της περιοχής την γεωλογία και τους οικοτόπους, αλλά και για τις νέες δυνατότητες για περιβαλλοντική εκπαίδευση που προσφέρουν οι μουσειοσκευές του προγράμματος και τα καλά διαμορφωμένα μονοπάτια.

Οι  συμμετέχοντες ξεπέρασαν κατά πολύ τον προκαθορισμένο αριθμό, λόγο του ενδιαφέροντος για το φυσικό Πάρκο Σητείας, αλλά και της πολύτιμης συμβολής  του  Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας. Τελικά το σεμινάριο το παρακολούθησαν 60 εκπαιδευτικοί.

Την Παρασκευή 18/10 έγιναν οι εγγραφές στο κέντρο φιλοξενίας και ενημέρωσης στο Καρύδι και ο χαιρετισμός των εκπαιδευτικών από τον Πρόεδρο του ΔΟΚΑΣ και αντιδήμαρχο Σητείας κ. Τερζή Λεωνίδα. Στην συνέχεια έγινε  η Παρουσίαση του Φυσικού Πάρκου Σητείας και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με εισηγητή τον  Δρ. Φασουλά Χαράλαμπο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Μ.Φ.Ι.Κ), και η παρουσίαση των προγραμμάτων αειφόρου εκπαίδευσης του ΚΠΕ Λασιθίου. Εισηγητής οκ.  Δασκαλάκης Παύλος, Υπεύθυνος του ΚΠΕ Λασιθίου.

Το Σάββατο 19/10 Περπάτημα στο μονοπάτι Ε4 από την Ζάκρο στο φαράγγι των Νεκρών , Βιωματική εκπαίδευση πεδίου με δύο θεματικά εργαστήρια. Ένα για την γεωλογία – Παλαιοντολογία και ένα για την χλωρίδα του Φυσικού πάρκου συνοδοί, ο Δρ. Φασουλάς Χαράλαμπος, Μ.Φ.Ι. Κ,     ο  Δρ. Αβραμάκης Μανόλης, Μ.Φ.Ι. Κ, η κ. Χατζηνικολάκη Ελένη, Μ.Φ.Ι. Κ και ο Περάκης Βαγγέλης, Δήμος Σητείας.

Στην συνέχεια έγινε ξενάγηση - ενημέρωση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Ζάκρο, Προβολή του ντοκιμαντέρ για το Φυσικό Πάρκο και παρουσίαση του προγράμματος και του  εκπαιδευτικού υλικού και των δύο μουσειοσκευών. Εισηγήτρια η κ. Χατζηνικολάκη Ελένη Μ.Φ.Ι. Κ και ο ο Δρ. Φασουλάς Χαράλαμπος Μ.Φ.Ι. Κ.

Την Κυριακή 20/10, ημέρα αφιερωμένη στα πολλά και ενδιαφέροντα σπήλαια του Φυσικού Πάρκου Σητείας. «Εισαγωγή στην σπηλαιολογία». Εισηγήτρια Μαυρόκωστα Χρύσα, μέλος Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης (ΣΠΟΚ), Εφαρμογή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μουσειοσκευών για τα σπήλαια. Εισηγήτριες: Εμμανουέλα Περβολαράκη, Χρύσα Μαυρόκωστα, Μαρία Αποστολάκου, μέλη του (ΣΠΟΚ). Στην συνέχεια έγινε πεζοπορία των εκπαιδευόμενων σε μονοπάτι γεωλογικού ενδιαφέροντος και επίσκεψη  στο σπήλαιο κάτω Περιστεράς.

Η εκπαίδευση όμως δεν σταματά, συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο 9-10 Νοεμβρίου, με σεμινάριο που απευθύνεται κυρίως στους ανθρώπους του τουρισμού, ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδόχους, εστιάτορες κ.λ.π. Θα γίνει σύντομα η σχετική ανακοίνωση και πρόσκληση για να δηλωθούν συμμετοχές.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε καταρχήν όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο σεμινάριο και να ζητήσουμε συγγνώμη για όσους δεν μπορέσαμε να φιλοξενήσουμε στο Καρύδι, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας (ΚΠΕ) και τους ανθρώπους τους, που χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους δεν θα μπορούσαμε να οργανώσουμε ένα τόσο απαιτητικό σεμινάριο, τους σταθερούς συνεργάτες μας σε αυτή μας την προσπάθεια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Μ.Φ.Ι.Κ) τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου Δρ. Φασουλά  Χαράλαμπο,     τον  Δρ. Αβραμάκης Μανόλης, και την κ. Χατζηνικολάκη Ελένη και τα μέλη του Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης (ΣΠΟΚ) για την πολύπλευρη υποστήριξη τους και τον Δήμο Σητείας .

 

Δημοτικός Οργανισμός

Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ)