ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ενδιάμεση Συνάντηση του έργου GEOSTARS

21/10/2019 12:46  -  1 αναγνώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενδιάμεση Συνάντηση του έργου GEOSTARS

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στη Σητεία το διάστημα από 14 έως 16 Οκτωβρίου, η Ενδιάμεση Συνάντηση του έργου «Αστροπαρατήρηση και φυσικό περιβάλλον – εναλλακτικό προϊόν ανάπτυξης και προβολής των Γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου» με το ακρωνύμιο GEOSTARS που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα –Κύπρος, με επικεφαλής εταίρο το Τμήμα Δασών Κύπρου, συνολικό προϋπολογισμό 2.678.400 ευρώ και διάρκεια υλοποίησης 36 μήνες (με έναρξη τον Ιούνιο του 2018).

Το έργο στοχεύει στην παράλληλη ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού με επίκεντρο την αστροπαρατήτηση και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της επισκεψιμότητας και της οικονομικής ανάπτυξης τριών αναγνωρισμένων Γεωπάρκων της Κρήτης (Σητείας, Σκίνακα) και της Κύπρου (Τροόδος).

Οι συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Σητεία, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO  της Σητείας και να επισκεφτούν το Φοινικόδασος, τη Μονή Τοπλού, τη Ζάκρο, τα κέντρα ενημέρωσης του Γεωπάρκου και το χωριό Συκιά, όπου θα κατασκευαστεί το πλανητάριο και το Αστεροσχολείο. Επίσης, σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την τρίτη μέρα της Ενδιάμεσης Συνάντησης, παρουσιάστηκε η πορεία του έργου από κάθε εταίρο, συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, ενώ παράλληλα επικαιροποιήθηκαν οι στόχοι και τα ορόσημα του έργου σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Ο Δήμος Σητείας με προϋπολογισμό ύψους 780.000,00€ είναι ένας από τους εφτά (7) εταίρους που συμμετέχουν στο GEOSTARS, με βασική δράση στο πρόγραμμα, την κατασκευή πλανητάριουστη Σητείακαι τον εξοπλισμό των υποδομών του, με σκοπό την ενίσχυση της επισκεψιμότητας της περιοχής του Γεωπάρκου και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, τόσο κατά την κατασκευή, όσο και κατά τη λειτουργία του.

Ειδικότερα, ο Δήμος Σητείας, που εκπροσωπήθηκε τόσο από τον υπεύθυνο του έργου Geostars κύριο Περάκη Βαγγέλη, όσο και από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, κύριο Γιάννη Παπαδάκη, παρουσίασαν αναλυτικά, την εξέλιξη των διαδικασιών που οδήγησαν στην αδειοδότηση του έργου σε δημοτικό χώρο, στην Συκιά και που ανοίγουν το δρόμο για τη δημοπράτηση της κατασκευής του Πλανητάριου.

Ευχαριστούμε όλους τους εταίρους για τη συμμετοχή τους στην Ενδιάμεση Συνάντηση και είμαστε αισιόδοξοι για την συνέχιση της γόνιμηςσυνεργασίας μας,που θα έχει ως αποτέλεσμα την άρτια ολοκλήρωση των παραδοτέων του έργου και την αύξηση της προστιθέμενης αξία τόσο για το Δήμο Σητείας, όσο και για τις υπόλοιπες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα GEOSTARS. Επίσης ευχαριστούμε τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας για την οικονομική βοήθεια, το τουριστικό γραφείο του Γιώργου Μπελιμπασάκη για την δωρεάν παραχώρηση αυτοκινήτου και τον Νίκο Σαββιδάκη για την φιλοξενία του.   

Δήμος Σητείας

 18-10-2019