Απολογισμός 2ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα:«Η ΛΑΪΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ».

07/08/2015 11:23  -  811 αναγνώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε στην πόλη μας το Σάββατο 1 Αυγούστου 2015 το 2ο Διεθνές Συνέδριο  με θέμα: «Η ΛΑΪΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ» που διοργάνωσε ο Δήμος Σητείας με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης Τμήμα Φιλολογίας και την οργανωτική υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. και της εταιρείας συμβούλων ΕΤΑΜ Α.Ε.

Στις 30 Ιουλίου 2015 προηγήθηκε του Συνεδρίου εναρκτήρια εκδήλωση, στο Φρούριο Καζάρμα, με θέμα «Η θεατρικότητα του Ερωτόκριτου» ενώ ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε διασκευή και σκηνοθεσία του Μιχάλη Πιερή, η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Σητείας σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστήμιου Κύπρου

Στην απογευματινή συνεδρία της πρώτης ημέρας (Παρασκευή 31/7/2015) με θέμα «ΨΗΛΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ», εκλεκτοί εισηγητές εμβάθυναν με τις εισηγήσεις τους στο έργο του Κωστή Φραγκούλη Ανταίου, τη σύνδεση του έργου με τον Κορνάρο και τον «Ερωτόκριτο» και τη Στειακή «Μαντινάδα».

Η  αποκορύφωση του Συνεδρίου ήταν τη 2η ημέρα (Σάββατο 1/8/2015) με θέμα «ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ» όπου οι υψηλού επιπέδου επιστημονικές εισηγήσεις εξέπληξαν τους σύνεδρους και συμμετέχοντες με πρωτογενές υλικό μέσα από ανακοινώσεις εργασιών που πρώτη φορά δόθηκαν στη δημοσιότητα. Αυτό το πρωτογενές υλικό θα αξιοποιηθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα για την περαιτέρω εμβάθυνση στο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Κατά κοινή ομολογία όλων των εισηγητών πρώτη φορά δόθηκε τόση συμπυκνωμένη πληροφορία σε τέτοιου είδους συνέδριο, γεγονός που πρέπει να κάνει όλους τους Στειακούς να νιώθουμε υπερήφανοι.

Σε μία μικρή πόλη όπως η Σητεία, διαπρεπείς ακαδημαϊκοί από Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία και Ιταλία συναντήθηκαν για να παρουσιάσουν τον καρπό των ερευνών τους γύρω από το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, μέσα σε ένα κλίμα γόνιμης αντιπαράθεσης και δημιουργικής σύνθεσης απόψεων.

Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο δήμαρχος Σητείας κ. Πατεράκης ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν με τρόπο καθοριστικό για την άρτια, από κάθε πλευρά, διοργάνωση του Συνεδρίου. εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό του επίπεδο και δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της προσπάθειας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί, να γίνει δηλαδή η Σητεία το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του Κρητικού Πολιτισμού.

Το επόμενο διεθνές συνέδριο έχει θέμα την Μουσική Παράδοση της Ανατολικής Κρήτης και θα διεξαχθεί στις 6  και 7 Νοεμβρίου 2015 στην πόλη μας.