Ενημέρωση
αναζήτηση
Ο Δήμαρχος Σητείας στην 4η Παγκρήτια ημερίδα τουρισμού «Κρητών Φιλοξενείν»
21/10/2024 09:22 - 1 αναγνώσεις
Ο Δήμαρχος Σητείας κ Γιώργος Ζερβάκης παρευρέθηκε και χαιρέτησε την 4η Παγκρήτια ημερίδα τουρισμού «Κρητών Φιλοξενείν», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλα με κεντρικό θέμα την «Ολιστική & ανθεκτική τουριστική ανάπτυξη».
Το «Κρητών Φιλοξενείν» αποτελεί μια καθιερωμένη δράση του «Κρητών Επιχειρείν», που έχει ήδη παρουσιαστεί σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Φέτος, η ημερίδα συνδιοργανώθηκε απο την Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων και το Επιμελητήριο Λασιθίου παρουσία φορέων και επαγγελματιών από τον τουριστικό τομέα της Κρήτης.
Ο κ Ζερβάκης εστίασε στην πραγματική προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει προς την Ολιστική & ανθεκτική τουριστική ανάπτυξη, αναφερόμενος στο χαρακτηριστικό παραδειγμα της Σητείας η οποία αποτελεί έναν ιδανικό τόπο όπου θα μπορούσε να βρει γόνιμο έδαφος η νέα προοπτική.
Ο Δήμαρχος Σητείας απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα και απέσπασε τη δέσμευση για την επόμενη διοργάνωση του «Κρητών Φιλοξενείν» στην Σητεία.
Στον χαιρετισμό του ανέφερε:
"Συγχαίρω για την πρωτοβουλία το "Κρητών Επιχειρείν", την Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων και το Επιμελητήριο Λασιθίου και κρατώ την υπόσχεση του κ Πελεκανάκη, η Σητεία, ένας τόπος απομακρυσμένος τουριστικά, γεωγραφικά και οδικά, που παρόλα αυτά έχει τις δυνατότητες, του χρόνου να φιλοξενήσει μια τέτοιου είδους διοργάνωση και σας ευχαριστούμε για την αποδοχή.
Ίσως δεν είμαι ο κατάλληλος για την ανάπτυξη του θέματος σχετικά με τον βιώσιμο και ανθεκτικό τουρισμό αλλά η πολυετής ενασχόληση μου με το επιχειρείν και τα κοινά μου δίνει νομίζω το δικαίωμα να εκφράσω έστω και συνοπτικά κάποιες απόψεις.
Εκπροσωπώ το ανατολικότερο κομμάτι της Κρήτης, την όμορφη αλλά ακόμα μακριά από τον τουρισμό Σητεία, έναν τόπο με σημαντικές δυνατότητες όπου πραγματικά μπορεί να βρει γόνιμο έδαφος η ανθεκτική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και που όμως παραμένει να είναι το σημείο της Κρήτης με τον χαμηλότερο τουριστικό δείκτη, παρ όλες τις προσπάθειες που γίνονται διαχρονικά.
Το Γεωπάρκο της Σητείας ενταγμένο στον κατάλογο της UNESCO, οι δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι, το μοναδικής ομορφιάς Φοινικόδασος Βάι, οι δεκάδες φυσικές και ανέγγιχτες παραλίες, οι σύγχρονες αναπτυξιακές υποδομές, Αεροδρόμιο, Λιμάνι, Νοσοκομείο, προσπαθούν πολλά χρόνια τώρα να βρουν το βηματισμό τους και να κεφαλαιοποιήσουν την αξία τους. Δυστυχώς πολλές φορές η εξελικτική διαδικασία δεν είναι στο χέρι μας και δεν καθορίζεται από τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές αρχές.
Το πότε, το αν και με ποια προοπτική θα επέλθει η τουριστική ανάπτυξη σε έναν τόπο είναι συνισταμένη πολλών παραμέτρων. Δεν φτάνει μόνο η επιθυμία αλλά θα πρέπει να υπάρχει η βούληση και ο συγκεκριμένος σχεδιασμός.
Δεν είναι λίγες οι φορές που βρισκόμαστε μπροστά σε ειλημμένες αποφάσεις που καθορίζουν την αναπτυξιακή κατεύθυνση της εκάστοτε περιοχής. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κρήτης, επίγειος ή παράκτιος ο οποίος έχει άμεσο αντίκτυπο στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού και ιδιαίτερα του ανατολικού τμήματος.
Θα σας αναφέρω μόνο ότι αυτή τη στιγμή το μισό της παραγόμενης αιολικής ενέργειας της Κρήτης παράγεται στη Σητεία, το 1/3 της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταικά παράγεται στην Σητεία, στη Σητεία προγραμματίζεται να γίνει το παράκτιο αιολικό πάρκο, στη Σητεία προγραμματίζεται να γίνει η πρώτη κοιλάδα υδρογόνου, στη Σητεία λειτουργεί ήδη ένα συμβατικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 250mw. Όλα αυτά σε μια περιοχή η οποία όπως σας ανέφερα προηγουμένως έχει όλα τα εχέγγυα και τις δυνατότητες, όμως δυστυχώς αυτά δε συμβαδίζουν.
Την ίδια στιγμή που μιλάμε για το φαινόμενο του υπέρ τουρισμού σε κάποιες περιοχές, την ίδια ακριβώς στιγμή κάποιες άλλες περιοχές παραμένουν στο σημείο μηδέν ή έμμεσα και μεθοδικά απομακρύνονται από την προοπτική της πολυπόθητης τουριστικής ανάπτυξης.
Αξιοσημείωτη είναι η πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού ο οποίος τόνισε ότι «Η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να είναι βιώσιμη, ανθεκτική, δίκαιη και συμμετοχική, το μέρισμα ανάπτυξης θα πρέπει να κατανέμεται όσο το δυνατόν πιο δίκαια σε ολόκληρη τη χώρα», συμβαίνει άραγε αυτό σήμερα;
Το παράδειγμα της Σητείας είναι άξιο προς μελέτη. Θα αναφερθώ μόνο στα επίσημα στοιχεία ανάπτυξης του αεροδρομίου τα οποία δείχνουν, για το 2022 και το 2023 μεταξύ των 40 αεροδρόμιων της Ελλάδας, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση επιβατικής κίνησης σε ετήσια βάση. Επίσης η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Σητείας για το πρώτο 7μηνο του 2024 έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Παρόλα αυτά οι μόνες επενδυτικές προτάσεις που φτάνουν στο Δήμο Σητείας αφορούν την ενέργεια, είτε επίγεια είτε παράκτια είτε σε οποιαδήποτε άλλη μορφή. Μια μεγάλη τουριστική πρόταση, ίσως στο μοναδικό μη κορεσμένο σημείο της Κρήτης, το οποίο διαθέτει αεροδρόμιο και λιμάνι, τα τελευταία χρόνια δεν έχει έρθει επισήμως.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, μήπως τελικά δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για βιώσιμο και ανθεκτικό τουρισμό αφού δεν αξιοποιούνται αξιόλογες και ανεκμετάλλευτες περιοχές προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό προϊόν επιπέδου;
Το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό, που είναι ήδη σε φάση διαβούλευσης, κατηγοριοποιεί τον εθνικό χώρο με βάση τον δείκτη κλινών, τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, την ανάγκη ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού και δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα για τον τόπο μας που ίσως αλλάξει τα δεδομένα και το μέχρι σήμερα τοπίο.
Η επίτευξη βιώσιμου τουρισμού θα πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία η οποία θα συλλέγει τα στοιχεία, θα παρακολουθεί τις επιπτώσεις, εφαρμόζοντας τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα όποτε και όπου είναι απαραίτητο. Ο αειφόρος τουρισμός θα πρέπει να εξασφαλίζει μια ουσιαστική εμπειρία στον επισκέπτη με πρακτικές και πραγματικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Με την ελπίδα να διεξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία να εφαρμοστούν και στην πράξη εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας την οποία θεωρώ εκ προοιμίου δεδομένη με βάση την επάρκεια και την ποιότητα των ομιλητών".