Ενημέρωση
αναζήτηση
Ο Δήμαρχος Σητείας στην τηλεδιάσκεψη για το "Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Π.Ε. Λασιθίου"
21/11/2024 08:41 - 1 αναγνώσεις
Στο πλαίσιο εκπόνησης της Εθνικής Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης η οποία παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σειρά επαφών ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Υφυπουργού στον πρωθυπουργό κ Θανάση Κοντογεώργη και για το "Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Π.Ε. Λασιθίου".
Ο κ Θανάσης Κοντογεώργης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
Ο κ Γιάννης Πλακιωτάκης, Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής - Βουλευτής Π.Ε. Λασιθίου
Ο κ Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης
Ο κ Γιάννης Ανδρουλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου
Ο κ Γιώργος Ζερβάκης, Δήμαρχος Σητείας
Ο κ Μανώλης Μενεγάκης, Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Ο κ Μανώλης Φραγκούλης, Δήμαρχος Ιεράπετρας
Ο κ Γιώργος Αθανασάκης, Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου
Όσον αφορά τα σοβαρά ζητήματα του Δήμου Σητείας ο κ Ζερβάκης στάθηκε με έμφαση σε αυτά και ζήτησε για πολλοστή φορά την στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης .
Ο κ Ζερβάκης αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές ανισότητες που παρατηρούνται και στο σχεδιασμό της ίδιας της κυβέρνησης για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και την κατανομή αυτών.
Χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Υπουργό σημείωσε:
"Το πρόβλημα το μεγάλο για εμάς δεν είναι η ίδια η λειτουργία του δήμου αλλά ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη Σητεία. Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζεται ένας βόρειος οδικός άξονας ο οποίος δεν περιλαμβάνει τον Δήμο Σητείας ούτε το Νομό Λασιθίου. Είναι ένα έγκλημα το οποίο συντελείται και το οποίο αν υλοποιηθεί θα δημιουργήσει μια Κρήτη δύο ταχυτήτων και θα φτωχοποιήσει μια συγκεκριμένη περιοχή η οποία έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης αυτή τη στιγμή σε επίπεδο Κρήτης, έχοντας ένα αεροδρομιο το οποίο προσπαθεί να βρει το βηματισμό του, ένα λιμάνι το οποίο επίσης προσπαθεί να βρει το βηματισμό του, ένα Γεωπάρκο που προσπαθεί να δώσει την υπεραξία που θέλουμε σε αυτόν τον τόπο. Ένα δεύτερο πολύ μεγάλο θέμα για τη Σητεία είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός ο οποίος έχει χωροθετήσεις αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας, διατήρηση συμβατικού εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδιασμό κοιλάδας υδρογόνου, καθώς και παράκτιου αιολικού πάρκου. Όλα αυτά χωρίς καμία ανταπόδοση στην τοπική κοινωνία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά και δημιουργούν ένα αίσθημα αδικίας. Σαν δήμος σηκώνουμε ένα δυσβάσταχτο βάρος στις πλάτες μας το οποίο δεν μπορούμε να αντέξουμε. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ένα τρίτο μεγάλο θέμα για εμάς. Ο Δήμος Σητείας είναι ίσως ο πιο ξηροθερμικός δήμος στην Ελλάδα με καταγεγραμμένα στοιχεία. Υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης υδάτινων πόρων με τη δημιουργία μικρότερων ή μεγαλύτερων φραγμάτων τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν σε ένα μεγάλο σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επικαιροποιημένη μελέτη η οποία και με την βοήθεια του Περιφερειάρχη Κρήτης κ Σταύρου Αρναουτάκη δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα διαδημοτικό φράγμα προς όφελος και του Δήμου Σητείας αλλά και του Δήμου Ιεράπετρας λύνοντας το μεγαλύτερο πρόβλημα του πρωτογενή τομέα σε μια περιοχή η οποία στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα".