Πρόγραμμα δράσεων στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου AΤΗΕΝΑ.

01/04/2022 23:34  -  1 αναγνώσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                       

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ                                          

ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ                                                

Σητεία, 1 Απριλίου 2022

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Σητεία, «H Πόλη του Ελαιολάδου», φιλοξενεί φέτος τον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου Athena, που θα γίνει 7 με 9 Απριλίου.

Οι 30 διεθνούς φήμης κριτές αναμένεται να αξιολογήσουν πάνω από 550 δείγματα ελαιολάδου από 24 χώρες και να εξερευνήσουν τον μοναδικής ομορφιάς ελαιώνα του Λασιθίου.

 Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Σητείας, το Επιμελητήριο Λασιθίου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας και την εταιρεία Vinetum υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής.

 Ο Δήμος Σητείας έχει οργανώσει ένα πολυεπίπεδο πλάνο δράσεων το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

 

  • 6,7,8,9/4 : Ξεναγήσεις των κριτών του διαγωνισμού σε διάφορα σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (Μινωικό Παλάτι στον αρχαιολογικό χώρο στη Κάτω Ζάκρο, Ιερά Μονή Τοπλού, υπεραιωνόβιος ελαιώνας, «υιοθέτηση» μιας αρχαίας ελιάς. κ.ά.)
  • 6/4: Τελετή έναρξης στο Sitia Beach Hotel με χαιρετισμούς, παρουσίαση  βιβλίου του ΜανόληΤσαντάκη “ Οι αιωνόβιες ελιές της Κρήτης”, παρουσίαση τοπικών χορών από το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας και Έκθεση ελαιολάδων Σητείας παρουσία των ελαιοπαραγωγών 
  • 8/4 : Εκδήλωση για τους επαγγελματίες εστίασης με τη συνεργασία του Συλλόγου καταστημάτων Εστίασης & Ψυχαγωγίας, με θέμα «Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε τοπικά προϊόντα και αν αυτό είναι εφικτό στα πλαίσια μιας μικρής επιχείρησης» και ομιλητές τους κ. Γιάννη Μπαξεβάνη (σεφ) και κ. Στράτο Πατσάκη (Hotel Manager στο Minos Beach Art Hotel).
  • 8/4 : Street party με γνωστούς DJ’s στο κέντρο της πόλης με κέρασμα πιάτων με βάση το ελαιόλαδο σε συνεργασία με τον Σύλλογο καταστημάτων Εστίασης & Ψυχαγωγίας, selfie spot για μοναδικές φωτογραφήσεις και πολλές άλλες εκπλήξεις.

 O Δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, δήλωσε από την πλευρά του πως «το λάδι καθορίζει την καθημερινότητά μας και η πόλη της Σητείας έχει δώσει το όνομά της σε μία από τις πιο γνωστές Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης ελαιολάδου, την ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου, η οποία καλύπτει ουσιαστικά όλη την ανατολική Κρήτη. Εκτιμάται πως περισσότερες από 10.000 οικογένειες βιοπορίζονται κυρίως από την ελιά, η οποία καλλιεργείται εκεί από τους μινωικούς χρόνους. Τα 2,5 εκατ. ελαιόδενδρα της περιοχής αυτής καλύπτουν πάνω από 100.000 στρέμματα γης, με ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται από τους 10.000 μέχρι τους 15.000 τόνους ελαιολάδου, το 80% του οποίου εξάγεται».

«Αδημονούμε να υποδεχθούμε τους κριτές του Αthena που μάς έρχονται από 12 διαφορετικές χώρες και να τους δείξουμε την απαράμιλλη κρητική φιλοξενία με πρωταγωνιστή το ελαιόλαδό μας», είπε κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιώργος Ζερβάκης.