Ενημέρωση
αναζήτηση
Συνάντηση πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Εμβληματικών Διαδρομών / Περιβάλλον και Πολιτισμός της Περιφέρειας Κρήτης.
Σητεία 12/02/2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Εμβληματικών Διαδρομών / Περιβάλλον και Πολιτισμός της Περιφέρειας Κρήτης, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας με αντικείμενο συζήτησης τη συνέχεια και ολοκλήρωση των δράσεων και έργων της ΟΧΕ UNESCO.
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, η Γενική Δ/ντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κα. Χρύσα Δασκαλάκη και η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής κα. Μαρία Κασωτάκη με τους συνεργάτες τους, εκ μέρους της μελετητικής ομάδας ο κ. Γιώργος Δρακωνάκης, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κα. Χρύσα Σοφιανού, Δημοτικοί Σύμβουλοι και τοπικοί φορείς στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα μετά το πέρας τον αρχικών εισηγήσεων να τοποθετηθούν και να κάνουν τις προτάσεις τους.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης υπογράμμισε την σημαντικότητα του προγράμματος το οποίο αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο χωρικού σχεδιασμού με στόχο την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών με στόχο την αναβάθμιση και ανάδειξη μνημείων και περιοχών φυσικού κάλλους, την στήριξη και δικτύωση των τοπικών επιχειρήσεων, την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων και την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του τοπικού πληθυσμού.
Η ανάδειξη-προστασία-ενίσχυση του πολιτιστικού αποθέματος, η διασύνδεση με την επιχειρηματικότητα και την τοπική οικονομία (ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και η βελτίωση της προσπελασιμότητας και προσβασιμότητας είναι οι βασικοί άξονες δράσης την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Η εμβέλεια της ΟΧΕ αφορά περιοχές που χωροθετούνται στην ορεινή, ημιορεινή Κρήτη και την ύπαιθρο και μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό τουριστικό προορισμό φύσης, πολιτισμού και εμπειρίας. Ειδικότερα, η ΟΧΕ θα εφαρμοστεί σε περιοχές που είναι εγγεγραμμένες σε καταλόγους Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO και στο Πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO, όπως Λευκά Όρη, Αστερούσια, Φυσικό Πάρκο (Γεωπάρκο) Ψηλορείτη, Φυσικό Πάρκο (Γεωπάρκο) Σητείας ή που προτείνονται να εγγραφούν στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αφορούν τα Μινωικά Ανάκτορα Κνωσσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζάκρου, Ζώμινθου, Κυδωνίας.