Δελτίο τύπου σχετικά με τη συνάντηση του Δημάρχου με τον κ. Πρωθυπουργό για το Β.Ο.Α.Κ

26/01/2023 12:14  -  1 αναγνώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Δήμαρχος Σητείας κ. Ζερβάκης παρευρέθηκε την Τετάρτη 25-01-2023 κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο πρώτο εργοτάξιο του Β.Ο.Α.Κ στο Λασίθι, στον οποίο και παρέδωσε επιστολή σχετικά με την ένταξη στο έργο του τμήματος Παχειά Άμμο – Αυχήν Αγκαθιά- Σητεία.

Επίσης σε κατ’ ιδίαν συνομιλία του εξέθεσε την αγωνία και τον προβληματισμό τόσο του ίδιου όσο και της τοπικής κοινωνίας για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των μελετών και κατ’ επέκταση της ένταξης του ανωτέρω τμήματος σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε το Δήμαρχο ότι προχωρούν οι διαδικασίες από το Υπουργείο προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μελέτες ώστε να ενταχθεί και το τμήμα αυτό στο σχεδιασμό και επανέλαβε τη δέσμευσή του για την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου Β.Ο.Α.Κ. από Κίσσαμο μέχρι Σητεία.

Παραθέτουμε το περιεχόμενο της επιστολής του Δημάρχου προς τον κ. Πρωθυπουργό:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η παρουσία σας σήμερα στο πρώτο εργοτάξιο του ΒΟΑΚ στο Λασίθι και ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του μεγαλύτερου οραματικού και αναπτυξιακού έργου της Κρήτης, σηματοδοτεί τις προθέσεις σας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τις περεταίρω αναπτυξιακές δυνατότητες του νησιού.

Όμως παρά τις συνεχείς εξαγγελίες και ενημερώσεις δεν έχει αποσαφηνιστεί ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση σε μεγάλο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και ιδιαίτερα στο τμήμα Παχειά Άμμο – Αυχήν Αγκαθιά- Σητεία.

Στο συγκεκριμένο τμήμα και λόγω του υψηλού βαθμού ωριμότητας - έγκριση περιβαλλοντικών όρων 18/12/2020 - υπήρξε η δέσμευση εκ μέρους του Υπουργείου, για πρόσληψη τεχνικών συμβούλων και ολοκλήρωση της μελέτης οδοποιίας, καθώς και των οριστικών μελετών για τα αναγκαία τεχνικά έργα, διαδικασία η οποία δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει εδώ και δύο χρόνια.

Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα στο εργοτάξιο στο Λασίθι, χωρίς σαφείς δεσμεύσεις χρονοδιαγραμμάτων και χρηματοδότησης για τα τμήματα του Β.Ο.Α.Κ στο νομό.

Το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σητείας, το έλλειμα τουριστικής ανάπτυξης και η γεωγραφική περιθωριοποίηση λόγω του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου – ίσως το χειρότερο σε εθνικό επίπεδο- και η αναγκαιότητα για άρση των οποιοδήποτε περιφερειακών ανισοτήτων, καθιστούν αναγκαία και επιτακτική την υλοποίηση ολόκληρου του έργου σύμφωνα και με τις κατά καιρούς αναφορές και διαβεβαιώσεις σας, για ένα Β.Ο.Α.Κ από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η άμεση ολοκλήρωση των μελετών, ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος και ο συγκεκριμένος τρόπος χρηματοδότησης και υλοποίησης του οδικού άξονα Άγιος Νικόλαος-Σητεία, θα πρέπει να επανεξεταστεί από το Υπουργείο και εσάς προσωπικά.

Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η παρουσία Κρητικού Πρωθυπουργού θα συνδεθεί με την πραγματοποίηση ενός ελλειμματικού Β.Ο.Α.Κ.

Η Κρήτη πρέπει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη και ο Β.Ο.Α.Κ ο δρόμος που θα ενώσει και δε θα διχοτομήσει το νησί.

Μια Κρήτη δύο ταχυτήτων δεν αξίζει στους Κρητικούς».