Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ)

26/02/2008 10:48  -  6380 αναγνώσεις

Ν.Π.Δ.Δ. «ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΝΟΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ (Δ.Ο.Κ.Α.Σ.)»

 Ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ) λειτουργεί από το 2011 και προήλθε από τη συγχώνευση των Νομικών Προσώπων: α) Βρεφικός παιδικός σταθμός Σητείας, β)Παιδικός Σταθμός Παλαικάστρου, γ) Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Σητείας, ε) Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Σητείας, στ) Δημοτική Φιλαρμονική Σητείας, ζ) Πενευματικό πολιτιστικό Κέντρο Χαμεζίου, (ΦΕΚ 813/10-5-2011 Τ.Β΄) . 

Επίσης μετά από τη λύση και θέση σε εκκαθάριση  των  δύο (2) Κοινωφελών Επιχειρήσεων  του Δήμου (Σητείας  με την επωνυμία  Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση (ΔΗ.Κ.Ε.Σ.) και Ιτάνου  με την επωνυμία Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ιτάνου (Κ.Ε.Δ.Ι.,  Ν.Π.Ι.Δ.),  μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες και το προσωπικό αυτών που είχαν ενεργή Σύμβαση  στο νέο Ν.Π.Δ.Δ  ΔΟΚΑΣ  του Δήμου Σητείας και διοικείται από έντεκα (11) μέλη .

Μπορείτε να ενημερωθείτε για περισσότερες πληροφορίες για τη ΔΟΚΑΣ, χρησιμοποιώντας το ακόλουθο link:

https://dokassitia.wordpress.com/

Η   λειτουργία του ΔΟΚΑΣ υποστηρίζεται από :

3 Διοικητικούς υπαλλήλους ΙΔΑΧ

3 Κοινωνικούς Λειτουργούς (1 ΙΔΑΧ ΚΑΙ 2  ΙΔΟΧ)

1 Κοινωνιολόγο ΙΔΟΧ

6 Νοσηλευτές (1 ΙΔΑΧ ΚΑΙ 5 ΙΔΟΧ)

8 Οικογενειακούς Βοηθούς  (3 ΙΔΑΧ και 5 ΙΔΟΧ)

12 Β. Βρεφοκόμων (11ΙΔΑΧ  και  1 ΙΔΟΧ)

1 Νηπιαγωγό ΙΔΟΧ

2  Βρεφονηπιοκόμους ( 1 ΜΟΝΙΜΗ και 1 ΙΔΟΧ)

2 Βοηθών Μαγείρων (ΙΔΑΧ)

4 καθαρίστριες  (2 ΙΔΑΧ και 2 ΙΔΟΧ)

2 Εποχικούς Εργάτες ΙΔΟΧ

1 Εργατών ΙΔΑΧ

 

Οι  σκοποί του ΔΟΚΑΣ. αναφέρονται στους τομείς :

 • Κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη
 • Παιδεία
 • Αθλητισμό
 • Περιβάλλον

Η συμβολή του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (Δ.Ο.Κ.Α.Σ.) μέσα από τις δράσεις που αναπτύσσονται είναι καταλυτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σητείας αφού:

- υλοποιεί το Χρηματοδοτούμενο  Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και λειτουργεί  1 Βρεφικό Παιδικό Σταθμό στη Σητεία  δυναμικότητας 70 παιδιών και 1 Παιδικό Σταθμό στο Παλαίκαστρο , δυναμικότητας 50 παιδιών

- υλοποιεί το Χρηματοδοτούμενο  Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»  και λειτουργεί 5 Μονάδες Βοήθεια στο Σπίτι ,μία μονάδα στη περιοχή Πισκοκεφάλου ,μία στη περιοχή Σκοπής , μία στη περιοχή Τουρλωτής, μία στη περιοχή Παλαικάστρου και μία στη περιοχή της Σητείας

- λειτουργεί συμπληρωματικά με τις υπηρεσίες και τους φορείς του Δήμου Σητείας  ώστε να καλύψει  κενά των  υφιστάμενων δομών και παράλληλα να λύσει προβλήματα και να αξιοποιήσει ευκαιρίες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Στο πλαίσιο της αρχικής οργάνωσης λειτουργιών και δραστηριοτήτων του, το Νομικό Πρόσωπο του  Δήμου Σητείας, παρέχει τις υπηρεσίες του μέσω των παρακάτω δράσεων.

Α. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ &  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Α1. Βοήθεια στο σπίτι

 Ο ΔΟΚΑΣ με τη στήριξη του Δήμου Σητείας υλοποιεί τα κοινωνικά προγράμματα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ». Για το σκοπό αυτό παρέχεται οργανωμένη και συνεχής φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό σε ηλικιωμένους και άτομα με ιδιαιτερότητες που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, ζουν μόνοι τους και δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους.

Οι ανάγκες που έχουν οι εξυπηρετούμενοι και που καλύπτονται στη πόλη της Σητείας και σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα αναφέρονται:

               1.    Στη  Κοινωνική εργασία

 • Συμβουλευτική
 • Υποστηρικτική
 • Κινητοποίηση οικογενειακού περιβάλλοντος
 • Συνεργασία με φορείς & συλλόγους (φιλανθρωπικός κ.λ.π)

               2.    Νοσηλευτική φροντίδα

 • Συνοδεία σε Νοσοκομεία-Γιατρούς κ.λ.π
 • Νοσηλεία στο σπίτι
 • Συνταγογραφία -προμήθεια φαρμάκων
 • Μέτρηση πίεση- σακχάρου

               3.    Οικιακή Βοήθεια

 • Πληρωμή λογαριασμών
 • Αγορά τροφίμων
 • Εξυπηρέτηση & καθαριότητα στο σπίτι.

Στα προγράμματα απασχολούνται 3 Κοινωνικοί Λειτουργοί,1 Κοινωνιολόγος  6 Νοσηλεύτριες, 8 Οικιακοί βοηθοί .

Για το σκοπό αυτό λειτουργούν πέντε ( 5 ) Μονάδες «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

 • ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ 

To πρόγραμμα στεγάζεται στο κτίριο του ΚΑΠΗ του Δήμου Σητείας και εξυπηρετεί την Πόλη της Σητείας, την Ζήρο, Αγία Τριάδα Γούδουρα ,Απίδια, Καλό Χωριό ,Λαγκάδα ,Περβολάκια, Πιλαλήματα, Διασκάρι, Μακρύ Γιαλό και  Πεύκους.

Πληροφορίες: τηλ.2843024228

 • ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ

Το πρόγραμμα έχει ως έδρα του το Παλαίκαστρο του Δήμου Σητείας και εξυπηρετεί όλα τα χωριά της εδαφικής περιφέρειας του Δημοτικού Διαμερίσματος  Ιτάνου και εξυπηρετεί Αγιά Φωτιά , Ρούσσα Εκκλησιά, Παλαίκαστρο, Αγκαθιά χοχλακιές Λαγκάδα, Κελάρια ,Αδραβάστους , Αζοκέραμο, Καρύδι και  Ζάκρο.

Πληροφορίες:  τηλ.  6974734363

 

 • ΜΟΝΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΣΤΗ ΣΚΟΠΗ

Το πρόγραμμα έχει ως έδρα του τη Σκοπή του Δήμου Σητείας και εξυπηρετεί  τα παρακάτω χωριά  Χαμέζι, Σκορδύλο Χρυσοπηγή, Δάφνη, Σφάκα  Κρυά, Καλό Χωριό ,Λαγκάδα ,Περβολάκια, Πιλαλήματα, Διασκάρι, Μακρύ Γιαλό και  Πεύκους

Πληροφορίες:  τηλ.  28430 71470

 • MΟΝΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΛΩΤΗ

Το πρόγραμμα  έχει ως έδρα του   τη Τουρλωτή του Δήμου Σητείας  και εξυπηρετεί  την  Τουρλωτή, Μαρωνιά, Άγιο Γεώργιο, Έξω και Μέσα Μουλιανά, Πραισό , Μυρσίνη .Σφάκα, Λάστρο , Μόχλο, Επάνω Επισκοπή, Άγιος Σπυρίδωνας  και Πραισό

Πληροφορίες : τηλ. 2843094296.

 • ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΠΙΣΚΟΚΕΦΑΛΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Το πρόγραμμα έχει ως έδρα του το Πισκοκέφαλο Σητείας και εξυπηρετεί  τα παρακάτω χωριά: Πισκοκέφαλο, Εσταυρωμένο , Κατσιδώνι, Αχλάδια ,Κάτω Επισκοπή,  Σανδάλι, Σίτανο, Χανδρά ,Αρμένους, Συκιά ,Παπαγιαννάδες, Βορί , Σκλάβοι ,Λιθίνες, Αχλάδια  και Παρασπόρι.

Πληροφορίες : 2843022300.       

 • Το Κ.ΑΠ.Η.

το ΚΑΠΗ,  λειτουργεί ο ΔΟΚΑΣ και  μπορούν οι δημότες μας της τρίτης ηλικίας να εγγραφούν και να συμμετέχουν ενεργά στον ελεύθερο χρόνο τους αναπτύσσοντας διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες και συμμετέχοντας σε ενδιαφέρουσες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

τηλέφωνο 2843028013

Σημείωση: Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που εφαρμόζεται στο Δήμο μας έχουν ενταχθεί και ηλικιωμένα άτομα, που έχουν ανάγκη από τη βοήθεια των εξειδικευμένων ατόμων που εργάζονται σε αυτό και τους παρέχουν κάθε είδους φροντίδα στο σπίτι.

 
 Β. ΠΑΙΔΕΙΑ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 • Λειτουργία  Βρεφικών-Παιδικών Σταθμών

Α. Βρεφικός – Παιδικός  Σταθμός Σητείας ,δυναμικότητας 70 παιδιών

Δ/νση:

Τηλέφωνο:2843029153

 

Β. Παιδικός Σταθμός Παλαικάστρου, δυναμικότητας 50 παιδιών

Δ/νση:

Τηλέφωνο:2843061300

Οι παραπάνω Σταθμοί  Λειτουργούν στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ»

 • Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εορτών τοπικής εμβέλειας με σπουδαιότερη τα  «Κορνάρεια», σε συνεργασία με  τον Δήμο Σητείας

 

 • ΩΔΕΙΟ

-Σήμερα το Δημοτικό Ωδείο λειτουργεί ως οργανική μονάδα μέσα στα πλαίσια του Οργανισμού ΔΟΚΑΣ του Δήμου Σητείας, με λαμπρή παρουσία στην πολιτιστική ζωή της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί σημείο αναφοράς μιας μακρόχρονης εκπαιδευτικής πορείας, υπηρετώντας υπεύθυνα με συνέπεια και σεμνότητα, την τέχνη της μουσικής. Λειτουργεί επί σειρά ετών αποτελώντας πόλο έλξης μικρών και μεγάλων σπουδαστών, που επιθυμούν να προσεγγίσουν τον κόσμο της μουσικής. Έναν κόσμο γεμάτο ευαισθησία, μαγεία, όπου και με την μοναδική του δύναμη κατορθώνει να εκφράζει τα εσωτερικά συναισθήματα των ανθρώπων σε κάθε τους στιγμή.

Είναι ένα φυτώριο νέων μουσικών, το οποίο λειτουργεί όχι µόνο ως πυρήνας της μουσικής καλλιέργειας αλλά και ως δημιουργική διέξοδος όλων των νέων ανθρώπων, που με βάση τις νεανικές τους ανησυχίες επιζητούν το δικαίωμα της έκφρασής τους, μέσα σ’ έναν ασφυκτικά ισοπεδωτικό και αδιάφορο τρόπο ζωής που επιβάλλουν οι σύγχρονες κοινωνίες.

Το Δημοτικό Ωδείο φιλοξενεί σήμερα έναν υψηλό αριθμό  σπουδαστών κάθε ηλικίας, παρέχοντας ταυτόχρονα  υψηλό επίπεδο σπουδών στις διάφορες βαθμίδες της μουσικής τους εκπαίδευσης.

Συμβάλλει επίσης στην εξάπλωση της μουσικής δημιουργίας και της ενασχόλησης όλο και περισσότερων ανθρώπων με την μουσική, αλλά και στο πολιτιστικό επίπεδο της πόλης αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες αποκεντρωμένων δράσεων πραγματοποιώντας εκδηλώσεις, σεμινάρια, βραδιές λόγου και μουσικής, θεάτρου, κ.τ.λ.

-Στη δραστηριότητα του ΔΟΚΑΣ. περιλαμβάνεται και η Φιλαρμονική του Δήμου Σητείας. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η εκμάθηση της τέχνης των πνευστών οργάνων, η απόδοση τιμών στις εθνικές, εκκλησιαστικές και λοιπές τοπικές εκδηλώσεις και η διοργάνωση συναυλιών στα πλαίσια όλων των εκδηλώσεων του Δήμου Σητείας (πολιτιστικές, καρναβαλικές, χριστουγεννιάτικες, πρωτοχρονιάτικες κλπ). Επίσης προγραμματίζεται η συμμετοχή της Φιλαρμονικής σε πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμων σε πανελλαδικό επίπεδο με σκοπό την επικοινωνία, τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και βέβαια την προβολή του τόπου μας.

 

 

Γ.   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι περιβαλλοντικές δράσεις αφορούν:

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟ  ΦΥΣΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Η ιστορία αυτής της γης κυλά για χιλιάδες χρόνια παράλληλα με την ιστορία των ανθρώπων της.

Και αν συνήθως ο χρόνος των ανθρώπων αφήνει κενά και ανεξερεύνητα σημεία, ο χρόνος της γης στην Σητεία έχει καταγράψει τα σημάδια του μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια πάνω της. Πάνω στην πέτρα, μέσα στις χαράδρες, στα σπήλαια και στα μοναδικά της φαράγγια.

Οι πορείες του ανθρώπου και της γης εδώ στην ανατολική Κρήτη συμπλέκονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Τα σημάδια των ανθρώπων αποκαλύπτονται στις πλούσιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις αλλά και στη σημερινή, ανόθευτη ακόμα, ζωή των κατοίκων. Η γη αποκαλύπτεται σε κάθε ένα από τα εκατοντάδες σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής.

Αυτή την παράλληλη διαδρομή με τα σημεία των ανθρώπων και τα σημεία της γης, τα «γεωσημεία» μπορεί να ανακαλύψει ο σημερινός επισκέπτης του Φυσικού Πάρκου Σητείας.

 στη περιοχή Καρυδίου του Δήμου Σητείας

Δ.   ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Ενημέρωση σε θέματα ιστορικού - πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Σητείας και της ευρύτερης περιοχής και προβολής της φυσικής ομορφιάς.

Στήριξη των επαγγελματιών του τουριστικού τομέα και γενικότερα ανάπτυξη δράσεων για την ανάπτυξη της περιοχής

 • Ενημερωτικά σεμινάρια
 • Προώθηση συνεργασιών μεταξύ τοπικών φορέων και ειδικών περιβαλλοντικών οργανώσεων
 • Διοργάνωση –σε συνεργασία με την σχολική κοινότητα- ημέρας καθαρισμού των ακτών
 • Σύσταση ομάδων δράσης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος
 • Συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους του τουριστικού τομέα για την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών της περιοχής μας.