Περιήγηση στον τόπο μας
αναζήτηση
Αρχαιολογικά Ευρήματα
Νομίσματα
Στην περιοχή Πραισού έχουν βρεθεί 50 τύποι νομισμάτων στα οποία εικονίζονται ο Δίας που θηλάζει από αγελάδα, ο Ηρακλής γυμνός και αγένειος που φέρει με το βραχίονα χλαμύδα που ανεμίζει και που βάζει βέλος σε τόξο , κεφαλή θεάς με βοστρύχους, ο Δίας ένθρονος με την αριστερά υψωμένη που κρατεί σκήπτρο και στη δεξιά αετό περιστέρι, κεφαλή βοδιού, αίγαγρος, κεφαλή γοργόνας κ.ά. συνοδευόμενα με την επιγραφή « ΠΡΑΙΣΙΟΝ »
Επιγραφές
Κατά το έτος 1888 στα ερείπια της Πραισού ανακαλύφθηκε από τον Halbherr επιγραφή σε πορώδη λίθο γραμμένη βουστροφηδόν. Η δεύτερη ανακαλύφθηκε από τον Bosanquet το 1901 στην 3η ακρόπολη και στον βωμό της και είναι από πορώδη λίθο. Υποθέτουν ότι το περιεχόμενό της είναι θρησκευτικό λόγω του ότι βρέθηκε δίπλα στο βωμό και μέσα σε τέφρα καμένων οστών ζώων.
Τρίτη επιγραφή βρέθηκε από την αγγλική αρχ. Σχολή το 1904 στο βωμό της ακρόπολης της Πραισού που είναι κάτω από την κορυφή .
Τα γράμματα των τριών επιγραφών είναι όμοια με του Ιωνικού αλφαβήτου και ανάγονται αντίστοιχα στην 6η ,στην αρχή της 5ης και 4ης εκατονταετίας π.Χ.
Επιγραφές που βρέθηκαν, παραδόθηκαν στον Halbeher, αποδεικνύουν ότι η επικράτεια της Πραισού υπήρξε αυτόνομη και υπό δημοκρατικό πολίτευμα. Τα κείμενα έχουν ως έξής:
1η επιγραφή
Θεός αγαθός Έδοξε Πραισίων τοίς άρχουσι και τώ κοινώ εκκλησίας κυρίας γενομένης Λέοντα Παυς... ον και Θράσωνα ; Αθηναίον φιλοτιμίας ένεκεν και εύνοιας τής περί την Πραισίων πόλιν
2η επιγραφή
Κόσμου γνώμα .αγαθά τύχά έδοξε Πραισί ών τά βουλά και τώ κοινώ εκκλησίας κυρίας γενομένης
Φωτογραφικό Υλικό