Περιήγηση στον τόπο μας
αναζήτηση
Ο τάφος του αθλητή της Πραισού
Το 1935 στο λόφο της Πραισού μετά
από υπόδειξη κατοίκου, ανασκάφτηκε από τον επιμελητή Μ. Μαυροειδή τάφος που
όπως φάνηκε από μελέτη του σκελετού του και τα κτερίσματα της ταφής ανήκε σε
αθλητή που πέθανε πάνω στην καλή του ηλικία. Δεν αποκλείεται να έφερε τον
γρήγορο θάνατό του κάποιο θανατηφόρο
κτύπημα πάνω στο κεφάλι επειδή το κρανίο φέρει μεγάλο κάταγμα οστών.
Σύμφωνα με τις κρανιοσκοπικές μελέτες του Καταπότη και άλλων ειδικών το κρανίο
επιβεβαίωσε επίσης την άποψη ότι οι Ετεοκρήτες ήταν δολιχοκέφαλοι σαν τους
Μινωίτες που μετά το διώξιμο τους από τους κατακτητές της Κρήτης, Δωριείς,
βρήκαν κρησφύγετο στα Στειακά κορφοβούνια.
Κτερίσματα
Μέσα βρέθηκαν δυο μελανόμορφοι παναθηναϊκοί αμφορείς 65 εκ. στο μέγεθος. Αυτά αποτελούν αγγεία που προέρχονταν από Αττικό εργαστήριο του 5ου και 6ου π.Χ. αιώνα για να τα προσφέρουν δώρα οι διάφορες πολιτείες στους αθλητές τους.
Και οι δυο στη μια πλευρά εικονίζουν την πρόμαχο θεά Αθηνά με πτυχωτό φόρεμα και περικεφαλαία που στο αριστερό χέρι κρατά στρογγυλή ασπίδα ενώ με το δεξί σηκώνει ψηλά το δόρυ έτοιμο να το πετάξει στον εχθρό. Το σώμα της γέρνει προς τα εμπρός το δε δεξί πόδι πατάει με τα δάκτυλα στο χώμα ενώ τα μαλλιά της αναδεύει το ελαφρό αεράκι. Από κάθε μεριά της πάνω σε στήλες στέκονται καμαρωτές δυο πτερωτές νίκες. Η μια με τις φτερούγες λίγο προς τα κάτω έχει τα χέρια της με χάρη στη μέση, και στα χείλη έχει ένα ελαφρύ χαμόγελο. Η άλλη κρατεί μια κουκουβάγια το σύμβολο της θεάς με το δεξί χέρι και με το αριστερό ένα μικρό κύπελλο από το οποίο πέφτουν σταγόνες θείας σπονδής.
Δίπλα βρίσκεται η επιγραφή: ΤΟΝ ΑΘΕΝΕΘΕΝ ΑΘΛΟΝ
Στην μέση της άλλης πλευράς απεικονίζεται βασιλιάς καθισμένος σε θρόνο κρατώντας σκήπτρο. Μπροστά του στέκει γυμνός αθλητής στεφανωμένος με το δάφνινο στεφάνι της νίκης που στα χέρια του κρατεί στεφάνι ελιάς και δάφνης. Πίσω από το βασιλιά ένας άλλος αθλητής δρασκελίζει το έδαφος με γρηγοράδα. Δεν είναι βέβαια ο εικονιζόμενος στο αγγείο ο αθλητής της Πραισού. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι ο αμφορέας δόθηκε ως δώρο από την Πραισό στον αθλητή της σαν ανακηρύχτηκε νικητής σε κάποιο αγώνα δρόμου.
Ο άλλος αμφορέας από την μια μεριά έχει την ίδια περίπου παράσταση με την Αθηνά και στην άλλη τον βασιλιά όρθιο να παρακολουθεί αθλητές με μεγαλόπρεπο αθλητικό παράστημα που έχουν αρχίσει το αγώνισμα της πάλης.
Από τους Παναθηναϊκούς αμφορείς χρονολογούμε τον τάφο μεταξύ 560 μέχρι το 500 π.Χ.
Άλλα κτερίσματα: μεταξύ άλλων 2 κυκλικές πυξίδες με φύλλα κισσού, 2 μικρές λεκάνες μαύρου χρώματος και μια μικρή ημισφαιρική φιάλη στολισμένη στα χείλη με φύλλα και κλωνάρια κισσού και στη βάση άνθη λωτού. Στη μεσαία ζώνη είναι ζωγραφισμένοι πτερωτοί ίπποι μελανόμορφοι που διακόπτονται με εναλλασσόμενα πολύχρωμα ανθέμια.