Περιήγηση στον τόπο μας
αναζήτηση
Μεγαλιθικό σπίτι στην Οπίσω Βρύση
Από την Οπίσω Βρύση υδρευόταν και η Αρχαία Πραισός . Σε ορισμένα σημεία σήμερα είναι ορατές οι πήλινες σωλήνες ύδρευσης.
Στον Άγιο Κωνσταντίνο ή «φλέγα του Τζανή» ή «Οπίσω βρύση» ο Bosanquet αποκάλυψε σπίτι μεγαλιθικό δηλ. καμωμένο από πέτρες μεγάλων διαστάσεων και διάφορους τάφους, στους οποίους βρέθηκαν αξιόλογα κτερίσματα, όπως χρυσά δακτυλίδια, μια χρυσή ροζέτα σε σχήμα άνθους, ένας χρυσός στατήρας, αγγείο σε σχήμα πουλιού, ένας αχάτης κίτρινος με γαλακτώδεις ραβδώσεις, πάνω στον οποίο είναι σκαλισμένο ένα βόδι πλαγιασμένο στο λιβάδι και ένας κυνηγός που το συλλαμβάνει από τα κέρατα, δεκάδες σπαθιά, αιχμές δοράτων κ.α. Στα νεώτερα χρόνια είχε διενεργήσει εκεί έρευνες και ο έφορος Ν. Πλάτων. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Αρχ. Δελτίο του 1978 το κτίσμα ανήκει στην μεταβατική περίοδο ΜΜ ΙΙΙ Β-ΥΜ ΙΑ . Οι τοίχοι είναι αρκετά μνημειώδεις και χτισμένοι με μεγάλους ογκόλιθους. Τριγύρω υπάρχουν εμφανή ίχνη οικισμού. Από εδώ προέρχεται και ένας διπλούς πέλεκυς του Μουσείου Α.Νικολάου (αρ. ευρ. 1088) άριστα διατηρημένος μηκ.0,208 μ. με αιχμές σπασμένες από την εργασία.
Στην περιοχή αυτή υπήρχε και ναός. Μερικά μέτρα πάνω από τη πηγή υπήρχε ναός της Κλασσικής εποχής, αφιερωμένος, μάλλον στη θεότητα της πηγής. Η εύνοιά της ήταν σημαντική για τους Πραίσιους διότι από εκεί υδρευόταν. Ο σημερινός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου είναι 100 μέτρα από την πηγή.
Αξιόλογη είναι και η σωστική ανασκαφή που έγινε το 2005 - 2006 πρόσφατα, από την ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών & κλασικών Αρχαιοτήτων. Εντοπίστηκε ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος που άνηκε σε δημόσιο κτήριο ή κάποιο ιερό που πιθανόν είχε σχέση με την λατρεία της θεάς Κυβέλης. Οι μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.
Φωτογραφικό Υλικό